Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Απόφαση Αρείου Πάγου


Αντώνης Λιάνος

Πριν από τρία χρόνια, περίπου ίδιο διάστημα, κάνοντας μια εκτενέστερη έρευνα επάνω στο θέμα του Σώρρα και με δεδομένο πως μία απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου πιστοποιούσε ότι ο ίδιος τυγχάνει διαχειριστής 600 δις αλλά και με δεδομένο πως Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος δεν πιστοποιούσε ότι τα είχε τα χρήματα και χαρακτήριζε την υπόθεση απάτη, δημόσια είχα τονίσει και αφού είχα εμπιστευτεί πάνω από δεκαπέντε από τους κορυφαίους δικηγόρους του Νομού Λάρισας, πως επιβάλλονταν ο Άρειος Πάγος να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης ξεκάθαρα σε μια τρίτη δίκη που θα μας έλεγε αν όντως ο εν λόγω πολυσυζητημένος Πατρινός είχε τα παραπάνω χρήματα. 

Τρία χρόνια μετά ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο πως αναιρέθηκε η απόφαση για τα 600 δις και με μια απόφαση-καταπέλτη κατά του Η' Μονομελούς Πρωτοδικείου και της αθωωτικής ετυμηγορίας που είχε εκδώσει για τον Αρτέμη Σώρρα όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά site στην Ελλάδα, αναίρεσε την απόφαση. Τότε, πριν τρία χρόνια, κατηγορηθήκαμε μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Αθήνα και υπόλοιπη επαρχία γιατί προβάλλαμε μια απόφαση που πιστοποιούσε χρήματα σε έναν άνθρωπο. Λες και αν η απόφαση τα πιστοποιούσε στον Σαμαρά ή τον Σημίτη θα πράτταμε διαφορετικά. Λες και δεν επιμέναμε κάθε φορά ότι "Τα χρήματα δεν λέει ο Σώρρας ότι τα έχει, το δικαστήριο το λέει με την απόφασή του". Το θέμα ήταν πάντα για όσους ασχολούνται με την δημοσιογραφία, για το ποιος δίνει την είδηση και την αποδεικνύει με επιχειρήματα. Και αυτός δεν ήταν ο Σώρρας. Αλλά το Ή Μονομελές που έβγαλε την απόφαση. 

Πάντα τόνιζα πως αν η απόφαση δεν ισχύει, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας που δίκασαν θα έπρεπε να κρεμαστούν στο Σύνταγμα. Ο Σώρρας και ο κάθε Σώρρας μπορεί απλά να κάνει τη δουλειά του. Το θέμα είναι ο θεσμός τι λέει. Από την άλλη πλευρά οι κόντρες με φανατικούς οπαδούς του Σώρρα, που δεν αντιλέγω ότι αγαπούν την πατρίδα και τα πιστεύω τους γύρω από τον Ελληνισμό ήταν σε καθημερινή βάση. Το ίδιο έγινε όταν έγραψα την άποψή μου και για τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Σώρρα, τον Μανώλη Λαμπράκη και για όσα του καταλόγισε η δικαιοσύνη. Και εκεί πέσανε να με φάνε. 

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον δημοσιογράφο Niko Amaranto για τις συμβουλές τους όλο αυτό το διάστημα και για το πόσο ώριμα αντιμετώπισε το θέμα, όσο και αν ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε από τις εξελίξεις αλλά είχε την μαεστρία σε αυτό το επάγγελμα, να ανταπεξέλθει και να τα βάλει όλα και όλους στη θέση τους, προβάλλοντας την σκληρή αλήθεια. 

Η μάχη της επικράτησης ενός πραγματικά ελληνικού αξιακού συστήματος περνάει από πολλά στάδια. Στο παρελθόν πολλοί προσπάθησαν να το εφαρμόσουν και άλλοι να το εκμεταλλευτούν. Το θέμα είναι πως οι πρώτοι απέτυχαν και οι δεύτεροι ξεμπροστιάστηκαν πανηγυρικά. Η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει και εμένα και όλους τους συναδέλφους για έναν λόγο. 

Για αυτό που αναφέρει στο τέλος: "το Η' Μονομελές "εσφαλμένα και αντιφατικά δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες η είδηση ότι (ο Αρτέμης Σώρρας) έχει αμύθητο ποσό το οποίο θα διαθέσει για την Ελλάδα". Εκεί κρύβεται η ουσία. Και φυσικά δεν θα πρέπει να δικάσουν ξανά αυτοί που εκείνοι την ημέρα χωρίς να έχουν συναίσθηση της ευθύνης, βγάλανε μια απόφαση "άρτσι-μπούρτσι" που λένε και στο χωριό μου. 

Όσο για τους ανθρώπους που ακολούθησαν και ακολουθούν την "Ελλήνων Συνέλευσις" εγώ θα ευχηθώ να καταφέρουν να βοηθήσουν την πατρίδα που αγαπούν και για αυτό δεν έχω καμιά αμφιβολία αλλά να καταλάβουν πως για να σωθεί η πατρίδα δεν μπορεί αυτό να συμβεί μέσα από κόμματα, αποκόμματα, πολιτικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Διότι η Ελλάς είναι πάνω από όλα αυτά. Αποτελεί έθνος και μετά κράτος. Αυτήν είναι η άποψη μου και τελικά όσο και να κωλυσιεργεί η δικαιοσύνη στο τέλος αποδίδεται.