Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Ο Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα






















Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, που απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών.

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του 4ου Εφετείου και του 9ου Πρωτοδικείου της Χαβάης, επιτρέποντας έτσι την άμεση εφαρμογή της εντολής Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι το όλο σχέδιο έχει στόχο να αποτρέψει την η είσοδο επίδοξων τρομοκρατών στη χώρα, επιχειρηματολογώντας πως ο πρόεδρος έχει τη συνταγματική εξουσία να προστατεύει τη χώρα από εξωτερικές απειλές.

Ωστόσο, οι έως τώρα δικαστικές αποφάσεις έχουν κρίνει πως το διάταγμα μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ με γνώμονα τη θρησκεία, διάκριση που αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, που υπέβαλε τα αιτήματα αναθεώρησης, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο, να εξετάσει την υπόθεση γρήγορα, που σημαίνει ότι η δικάσιμος μπορεί να οριστεί τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να εξετάσει πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ.

Η 9μελής έδρα αποτελείται από πέντε συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους βουλευτές, αν και ο συντηρητικός Άνθονι Κένεντι συχνά συντάσσεται με τη φιλελεύθερη πτέρυγα.

Το διάταγμα Τραμπ αφορά πολίτες της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.


ΠΗΓΗ http://www.tribune.gr/world/news/article/365560/o-trab-prosefyge-sto-anotato-dikastirio-ton-ipa-gia-antimetanasteftiko-diatagma.html