Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Η Ευρασιατική Ένωση εξαπλώνεται και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει!


Η Ευρασιατική Ένωση εξαπλώνεται και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει!


Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία με το Βιετνάμ ανοίγει την πόρτα και στις άλλες χώρες.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πιστεύει ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και του Βιετνάμ που υπεγράφη πρόσφατα, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην (EAEU) κι ένα τρίτο έθνος ανοίγει το δρόμο για νέες παρόμοιες συμφωνίες, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS .

Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν η EAEU και το Βιετνάμ «απλά ανοίγει την πόρτα για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ώστε να προετοιμάσει παρόμοιες προτιμησιακές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες με τις χώρες μας, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έθνη», σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Στις 29 Μαίου, μετά τη συνεδρίαση του Ευρασιατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Καζακστάν, η EAEU, η οποία αποτελείται από τις Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιζιστάν, υπέγραψε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με το Βιετνάμ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Ντμίμτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Nguyen Tan Dung.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο και πολύ σημαντική», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα «αποφέρει οφέλη για τις οικονομίες των χωρών μας αλλά και στους λαούς αυτών των χωρών».

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου περικόπτει τις τιμές στο 90% του συνόλου των αγαθών που ανταλλάσσονται μεταξύ του Βιετνάμ και της Ένωσης, κι αναμένεται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές στα 10 δις δολάρια μέχρι 2020. Το σημερινό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρασιατικής Ένωσης και Βιετνάμ ανέρχεται στα 4 δις δολάρια.

Εντός του πρώτου έτους, οι εξαγωγείς της Ευρασιατικής Ένωσης θα εξοικονομήσουν μέχρι και 60 εκατ. δολάρια και αντίστοιχα οι εξαγωγείς του Βιετνάμ θα εξοικονομήσουν έως και 10 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Πιθανές συμφωνίες με Ινδία και Νέα Ζηλανδία
Προς το παρόν η EAEU εξετάζει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν με την Ινδία το 2013 αποτελώντας τον κύριο κορμό των συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Νέου Δελχί και Μόσχας.

Οι ινδοί διαπραγματευτές επιμένουν ότι μια συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Το Νέο Δελχί επιθυμεί μια συμφωνία στο πρότυπο της ολοκληρωμένης οικονομικής εταιρικής σχέσης που έχει υπογράψει με τη Νότια Κορέα.

Πηγές εκ των συνομιλητών αναφέρουν στην RBTH ότι χώρες όπως το Καζακστάν δεν επιθυμούν να συμπεριλάβουν τις υπηρεσίες σε μια μελλοντική συμφωνία. Από την άλλη οι συνομιλίες με τη Νέα Ζηλανδία σημειώνουν πρόοδο , χωρίς όμως να έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο των συνομιλιών με την Ινδία.

Τέλος ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως άλλες 40 χώρες ήταν πρόθυμες να υπογράψουν μια παρόμοια εμπορική συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. RBTH

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΝΤΑΙ
Η αντι-ΝΑΤΟική συμμαχία που συγκροτεί η Ρωσία αλλάζει τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων
Στη δημοσιότητα έδωσε ρωσικό think tank τις στρατηγικές βλέψεις της Ρωσίας με χρονικό ορίζοντα το 2050! Συγκεκριμένα, παρουσίασε χάρτη που δείχνει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας ο οποίος παρουσιάζει την Τουρκία ως Ελληνικό έδαφος και τα Σκόπια πλήρως ενταγμένα στη Σερβική επικράτεια!

Ο χάρτης που παρουσιάζει μια αμιγώς ορθόδοξη χερσόνησο του Αίμου διέρρευσε προκαλώντας δυσφορία στην Τουρκική Κυβέρνηση που ζήτησε εξηγήσεις από τον Ρώσο Πρέσβη στην Αγκυρα!

Επιπλέον, εκτεταμένες συζητήσεις γίνονται στη Ρωσία σχετικά με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ αλλά και των ΗΠΑ. Ρώσοι αναλυτές προτείνουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (8-10 Ιουλίου), στην πόλη Ούφα της Ρωσσίας, να συζητηθεί η δημιουργία μιας στρατιωτικο-στρατηγικής σύμπραξης με τη Κίνα και την Ινδία. Η απειλή άλλωστε είναι κοινή, το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν σε έκθεση τους:

Η Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι μια χώρα κλειδί για την Ευρασία, καθώς είναι η μοναδική μπορεί να καταστρέψει τις ΗΠΑ σε ένα πυρηνικό πόλεμο. Η πρόταση του υπουργού Άμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεχκάν για συντονισμό των προσπαθειών στον αγώνα ενάντια στην απειλή που δημιουργείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή, όπως την έκανε στην Διεθνή Συνδιάσκεψη της Μόσχας για ζητήματα ασφάλειας, δεν φαντάζει παράξενη. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Ρωσσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλαντίν Μπορουντζερί, η χώρα του είναι έτοιμη για διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι «αυτή είναι και η άποψη του ανώτατου θρησκευτικού μας ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την εξέλιξη των σχέσεων με τη Ρωσσία» είπε ο Μπορουντζέρι.

Το Ιράν, σύμφωνα με τον στρατηγό Ντεχκάν, θα ήθελε να δημιουργήσει στρατιωτική συμμαχία όχι μόνον με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα και την Ινδία. Στις συνθήκες των κυρώσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Κίνα βοήθησε το Ιράν να εμπορεύεται πετρέλαιο μέσω του δικού της συστήματος τιμολογήσεων, όταν η Δύση είχε απενεργοποιήσει το σύστημα SWIFT. Και η Ινδία δεν σταμάτησε καθόλου όλον αυτόν τον καιρό να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, αν και δέχθηκε μεγάλη πίεση από την πλευρά των Αμερικανών.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι η πρότασή του είναι πολύ απλή –η ύπαρξη της κοινής απειλής στην περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις των σαλαφιστών, οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο στόχος των κρατών-καιροσκόπων είναι «κάποια στιγμή να κατευθύνουν αυτές τις δυνάμεις προς το Αφγανιστάν, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, την Ινδία, τη Δυτική Κίνα, ακόμη και την Ευρώπη» είπε ο Ντεχκάν.

Η δεύτερη απειλή, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «η δημιουργία και η διάδοση «κυβερνοστρατών» και η μονομερής αμερικανική κυριαρχία στον κυβερνοχώρο». Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτές τις απειλές, ο υπουργός ζήτησε «να υποστηριχθεί η ιδέα για την ανάπτυξη πολύπλευρης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας για την αντιμετώπιση της σκόπιμης επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και της σοβαρότερης συγκέντρωσης αμερικανικών δυνάμεων στον νότο και στα ανατολικά της Κίνας ταυτοχρόνως με το κίνημα των σαλαφιστών σε ευαίσθητες και σημαντικές περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου».

Για τη Ρωσική Ομοσπονδία αυτή η απειλή είναι πραγματικά σοβαρή. Και με αυτήν μόνη της η Ρωσία δεν μπορεί να τα καταφέρει. Θυμίζουμε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους επανειλημμένα δήλωσε ότι ηΡωσσία, μαζί με τις ΗΠΑ, αποτελεί τον κύριο εχθρό του ΙΚ. Στις γραμμές των μαχητών του, σύμφωνα με τα στοιχεία της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας), πολεμούν περίπου 1.700 Ρώσσοι υπήκοοι.

Για την Κίνα είναι επίσης σημαντικό να αποτρέψει την προώθηση του ΙSIS στη δική της αυτόνομη μουσουλμανική περιοχή των Ουιγούρων. Η Ινδία πολεμά εναντίον των ίδιων τρομοκρατικών ομάδων (Ταλιμπάν και άλλες), οι οποίες δρουν εναντίον του Ιράν, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των ρωσσικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς τα σύνορα με το Τατζικιστάν είναι διάτρητα και η Κεντρική Ασία είναι γεμάτη από εξτρεμιστικά κινήματα. Στην Κιργιζία οι εξτρεμιστές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ος. Στο Ουζμπεκιστάν η απειλή επικεντρώνεται στην κοιλάδα της Φεργανά, αν και έως τώρα καταστέλλεται με επιδεξιότητα από τον πρόεδρο Ισλάμ Καρίμωφ.

Ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία δεν προτίθενται να πολεμήσουν ευθέως με τη Σαουδική Αραβία, αλλά αντικειμενικά ενδιαφέρονται να περιορίσουν τη σφαίρα επιρροής της. Το Ιράν αντιλαμβάνεται ότι στην Κίνα, στη Ρωσία και στην Ινδία δεν υπάρχει μόνον συμφέρον αλλά και πόροι για να πολεμηθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία. Οι χώρες αυτές είναι κυρίαρχες και ανεξάρτητες στην λήψη των αποφάσεών τους.

Πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε την πρόταση του Ιράν; Το Ιράν και η Ινδία μπορούν τελικά να καταστούν πλήρη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη σύνοδο κορυφής της Ούφα, στις αρχές Ιουλίου. Ο Οργανισμός της Σαγκάης, όπου συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν, η Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν, βάζει ως στόχο του την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας, και στη Δύση αντιμετωπίζεται σαν κάτι ανάλογο του ΝΑΤΟ.

Η είσοδος της Ινδίας και του Ιράν στον Οργανισμό θα σημάνει την αρχή της δημιουργίας ενός πλήρους συστήματος ασφαλείας σε μια τεράστια έκταση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των χωρών της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες είναι ενταγμένες σε ένα άλλο αμυντικό μπλοκ με τη συμμετοχή της Ρωσσίας – τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.

Στις 13 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με τους επικεφαλής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για την οργάνωση της συνάντησης κορυφής στην Ούφα. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειες με όλες τις πλευρές και να ενισχύσει τη συνεργασία στο τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο του Οργανισμού της Σαγκάης» - δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Γκο Σενκούν, μετά από αυτή τη συνάντηση. «Η συνεργασία στη σφαίρα της ασφάλειας πρέπει να αναπτυχθεί με στόχο την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας του κάθε μέλους του Οργανισμού της Σανγκάης, της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας, καθώς και της διαρκούς ειρήνης και της γενικής ευημερίας σε ολόκληρη της ευρασιατική περιφέρεια» είναι τα λόγια του Σενκούν, σύμφωνα με τον κινεζικό τύπο. Το κλίμα στην Κίνα είναι ξεκάθαρο.

Οι αναλυτές στο υπόμνημα τους προς τον Πρόεδρο Β.Πούτιν καταλήγουν: Όταν στη Σοβιετική Ένωση υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η ΕΣΣΔ ήταν ισχυρό κράτος...

Όπως γίνεται αντιληπτό η Ρωσία κινείται εντατικά προς την δημιουργία ενός Αντι-ΝΑΤΟικού συνασπισμού.

Πλησιάζει η στιγμή της δημιουργίας ενός νέου διπολικού στρατιωτικού συστήματος ασφαλείας...

Δείτε τον χάρτη όπως δημοσιεύθηκε στο ρωσικό think tank


https://hellasforce.com/2015/06/02/%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84/