Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Γιαννάκης Στεφανίδης: Ο τελευταίος νεκρός της ΕΟΚΑ- Οι άγνωστοι δολοφόνοι του και η μυστηριώδης εξαφάνιση του


Γιαννάκης Στεφανίδης: Ο τελευταίος νεκρός της ΕΟΚΑ- Οι άγνωστοι δολοφόνοι του και η μυστηριώδης εξαφάνιση του
Ποιοι δολοφόνησαν το Γιαννάκη Στεφανίδη- Ποιος ήταν ο τελευταίος νεκρός της ΕΟΚΑ- Γιατί θέλησαν να του κλείσουν το στόμα- Το χρονικό της εξαφάνισης και της δολοφονίας του ήρωα Στεφανίδη που συγκλόνισε το Παγκύπριο και η τελική του αναγνώριση ως ήρωα της ΕΟΚΑ

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Ο θάνατος του Γιαννάκη Στεφανίδη αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Ο ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα δεν έπεσε από εχθρικά πυρά ούτε έσβησε σε κελιά βασανιστηρίων των Άγγλων αποικιοκρατών.

Ο Θάνατος του αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο. Ένα μυστήριο που χάνεται στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας τις οποίες και ανασκαλέυουμε σήμερα χωρίς φόβο και πάθος.

Ας είναι αυτές οι λίγες γραμμές ο φόρος τιμής σε έναν ήρωα που έσβησε άδοξα μα έζησε ένδοξα ως ένας ωραίος Έλληνας.

>>>> Διαβάστε επίσης: ( Γ' ΜΕΡΟΣ) Όλη η ιστορία της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη- Ποια ήταν τα μέλη της - Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν- Χρονολογικά όλες οι τρομοκρατικές τους ενέργειες

Ποιος ήταν

Ο Γιαννάκης Στεφανίδης γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1939 στην Κώμη Κεπήρ της Καρπασίας και σε πολύ μικρή ηλικία μετοίκησε με την οικογένεια του στη Λευκωσία . Γονείς του ήταν ο ιερέας Ανδρέας Στεφανίδης και η Ευγενία Στεφανίδη.Η δράση του στην ΕΟΚΑ

Εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΟΚΑ πολύ νωρίς από το 1954 και μυήθηκε στην οργάνωση από το στρατολόγο του αγώνα Παπάσταυρο Παπαγαθαγγέλου και έδρασε κατά της αγγλοκρατίας με τα ψευδώνυμα Πλίνιος, Φαέθων, Αινείας, Ανδρέας και Κ.14.

Αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο των βρετανικών δυνάμεων ενώ οι στρατιωτικές και ηγετικές του ικανότητες θεωρούνταν υπέρμετρες αφού ουδέποτε συνελήφθη από τους Άγγλους στους οποίους και προξένησε σφοδρές ήττες.

Στα αρχικά στάδια του απελευθερωτικού αγώνα υπηρέτησε την οργάνωση ως συντονιστής της νεολαίας στην επαρχία Λευκωσίας ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύτηκε στις ανατινάξεις και στη χρήση των εκρηκτικών από το Στυλιανό Λένα.

>>>> Διαβάστε επίσης: XAΣΑΜΠΟΥΛΙΑ: Το πρώτο οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο - Ο φόβος και ο τρόμος του νησιού - Όλη η δράση τους και όλες οι ιστορικές λεπτομέρειες

Ο Στεφανίδης πολλάκις χρησιμοποίησε το ίδιο του το σπίτι – μετά από διαταγή του ίδιου του Διγενή- και για τη φύλαξη οπλισμού της οργάνωσης.Τον Αύγουστο του 1956 μαζί με συναγωνιστές του- όντας ο ίδιος σύνδεσμος της ομάδας Γερίου- οργανώνουν την απελευθέρωση των θανατοποινιτών Στέλιου Μαυρομάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη τους οποίους οι βρετανικές αρχές θα μετέφεραν στις 15 Αυγούστου από τις κεντρικές φυλακές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το σχέδιο δεν στέφθηκε με επιτυχία αφού οι Βρετανοί δεν προέβησαν στη μεταφορά των θανατοποινιτών.

Η δράση του Στεφανίδη συνεχίστηκε και στις 31 Αυγούστου όπου και αποπειράθηκε με άλλους συναγωνιστές του να απελευθερώσουν τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Μαζί του στην απόπειρα αυτή ήταν ο Νίκος Σαμψών, ο Ιωνάς Νικολάου, ο Κυριάκος Κολοκάσης, ο Σπύρος Κυριάκου και ο Νεοπτόλεμος Λεφτής. Κατά τη μάχη που ακολούθησε την απόπειρα απελευθέρωσης του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη σκοτώθηκαν οι ήρωες Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1956 μαζί με τον Ανδρέα Λαγό, ετοίμασαν τις βόμβες που τοποθετήθηκαν στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο.

Το 1956 με το συναγωνιστή του Ιάκωβο Πελετιέ ναρκοθέτησαν υπόνομο στο αεροδρόμιο της Τύμπου με σκοπό να πλήξουν στρατιωτικά αεροπλάνα των Βρετανικών δυνάμεων. Οι νάρκες εξερράγησαν και κατάστρεψαν μέρος του αεροδρομίου εμποδίζοντας τις αποικιοκρατικές αρχές να εκτελέσουν τα δρομολόγια τους.

>>>> Διαβάστε επίσης: Η συμβολή των Κυπρίων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- Οι μάχες που πολέμησαν- Αναλυτικά οι αριθμοί των Κυπρίων στρατιώτων

Τομεάρχης Λευκωσίας

Η μεγαλύτερη τιμή για το Στεφανίδη δόθηκε από τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα ο οποίος τον Ιανουάριο του 1957 του δίνει το ρόλο του Τομεάρχη Λευκωσίας σχεδιάζοντας και εκπονώντας σημαντικά χτυπήματα κατά Βρετανών. Το 1958 αναλαμβάνει δράση στον Τόμεα της οργάνωσης στη Λάρνακα.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του ήρωα Στεφανίδη ήταν και η προστασία των Ε/κ από τις βιαιότητες των Τ/κ στις οποίες επιδίδονταν σε μεγάλο βαθμό προξενώντας τεράστια δεινά.

Το χρονικό της εξαφάνισης και της δολοφονίας του

Το Νοέμβριο του 1958 ζητείται από το Στεφανίδη να επιστρέψει στη Λευκωσία κατόπιν διαταγής του Διγενή. Ο ίδιος αρχικά αρνείται ζητώντας να δει τη διαταγή του Διγενή αλλά στη συνέχεια αποδέχεται τη διαταγή και επιστρέφει στη Λευκωσία.

Κατά την επιστροφή του στη Λευκωσία αρχίζει και η περίοδος εκεχειρίας με τις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Οι αγωνιστές τερματίζουν τη δράση τους και ο Διγενής επιστρέφει στην Ελλάδα.

Από αυτή τη στιγμή ο Στεφανίδης εξαφανίζεται. Δεν επιστρέφει ούτε στο σπίτι του αλλά ούτε παρευρίσκεται στη Φανερωμένη όπου και είχαν συγκεντρωθεί- μετά τη λήξη του αγώνα- όλοι οι ζώντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ.Κανένας δεν γνώριζε που βρισκόταν, κανείς δεν μιλούσε.

Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Σε όλην την Κύπρο σιγοψιθυριζόταν ότι το Στεφανίδη έβγαλαν από τη μέση κάποιοι εκ των συναγωνιστών του. Ουδέποτε τεκμηριώθηκε και ουδέποτε άνοιξε ο φάκελος του Στεφανίδη.

Ο πατέρας του, ο ιερέας Ανδρέας Στεφανίδης και η οικογένεια του έδωσαν μεγάλο αγώνα για να βρεθεί το νεκρό σώμα του. Οι μέρες περνούσαν και οι φόβοι για το θάνατο του Στεφανίδη επιβεβαιώνονταν.

Οι ψίθυροι για τη δολοφονία του Στεφανίδη από τους συναγωνιστές του αλλά και για τις τρεις απόπειρες – όπως ακουγόταν αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα- σε βάρος του με δηλητήριο φτάνουν στην Αθήνα και στ’ αυτιά του Διγενή ο οποίος έξαλλος διατάζει το Ρένο Λυσιώτη να ξεκινήσουν έρευνες για την ανεύρεση του νεκρού σώματος του ήρωα και την ταφή του.Το πτώμα του Στεφανίδη βρέθηκε στις 26 Ιουνίου 1959 εγκαταλελειμμένο στο κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τυλιγμένο σε μια κουβέρτα και με ίχνη προηγούμενης ταφής επάνω.

Την ίδια μέρα τελέστηκε και η κηδεία του στην οποία εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Ο Γιαννάκης Στεφανίδης πέρασε στο πάνθεον των ηρώων και δικαιώθηκε- έστω μετά θάνατον – για την ένοπλη δράση του κατά των Βρετανικών δυνάμεων.

Η δολοφονία του είναι μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη...

- See more at: http://www.onlycy.com/articles/kyria-themata/topika/81856-giannakis-stefanidis-o-teleytaios-nekros-tis-eoka-oi-agnostoi#sthash.3vC7kymu.dpuf