Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Οριστικό: Αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Γερμανικό κοινοβούλιο!


Οριστικό: Αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Γερμανικό κοινοβούλιο!

Με το βλέμμα στην Άγκυρα και στις πιθανές αντιδράσεις της, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει. AdTech Ad.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Αν και αναφέρθηκαν οι Dr. Gregor Gysi (Die Linke), Dr. Franz Josef Jung (CDU/CSU), Cem Özdemir (B90/Grüne), Dietmar Nietan (SPD) και Albert Weiler (CDU/CSU) στους Έλληνες του Πόντου, ο τίτλος του ψηφίσματος δεν άλλαξε.

Σαφώς και η γενική αναφορά στους χριστιανικούς πληθυσμούς δεν μας καλύπτει. Όμως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση!

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ανοίγει ο δρόμος και για τους Έλληνες του Πόντου;


Με 648 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά και ένα παρών –στο σύνολο των 650 Γερμανών βουλευτών που πήραν μέρος στη συνεδρίαση–, η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915-1916.

Η Γερμανία μέσω του ψηφίσματος παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του γερμανικού Ράιχ, το οποίο αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση «δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει τη σφαγή».

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τη γερμανική απόφαση ως μια τεράστια ήττα της τουρκικής διπλωματίας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιστορικό ψήφισμα, όχι μόνο εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε η Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γιατί δοκιμάζονται στην πράξη οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Η ψηφοφορία έγινε απουσία δύο μεγάλων στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ –αν και δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμα– απουσίαζε αφού την ίδια ώρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που έχει προειδοποιήσει για το πλήγμα που θα επιφέρει η αναγνώριση στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, βρίσκεται σε ταξίδι στη Λατινική Αμερική.Πάνω από δύο ώρες βρίσκονταν έξω από το κτήριο της Βουλής Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι

Ανοίγοντας τις εργασίες της Βουλής ο πρόεδρος του Σώματος Νόρμπερτ Λάμερτ τόνισε το εξής: «Μια ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει τη συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα».

Η ανακοίνωση της αναγνώρισης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Βουλής κρατώντας σημαίες. Εντός της Μπούντεσταγκ το παρών έδωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας, αλλά και εκπρόσωποι της ΟΣΕΠΕ.


Εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας παρακολουθούν τη συνεδρίαση

Το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών αποτελεί πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, όχι όμως και του αριστερού κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πέντε βουλευτές από όλες τις πτέρυγες αναφέρθηκαν στο «έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης των Ποντίων», ωστόσο ο τίτλος του ψηφίσματος δεν άλλαξε.


Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ, Ανέστη Οσιπίδη, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας και λίγο πριν από το ραντεβού του με τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ.

«Αυτή τη στιγμή άνοιξε ο δρόμος. Μπορεί να μην αναφέρονται οι Πόντιοι στο ψήφισμα (ούτως ή άλλως αναφέρονται στα άρθρα 215 και 216), αλλά όταν οι μισοί από τους οκτώ εισηγητές κάνουν αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου οπότε φαντάζομαι από δω θα συνεχίσουμε διαφορετικά», δήλωσε ο Ανέστης Οσιπίδης.
«Βράζει» η Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Γερμανία

Ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τούρκων μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου περιελάμβανε το τελευταίο 24ωρο πριν από την ψήφιση στη Μπούντεσταγκ κειμένου με το οποίο θα αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών.

Το πέντε σελίδων ψήφισμα, που έχει τη στήριξη τόσο των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που «πρωταγωνίστησε» στη σύναψη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό, αν και δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμα εντούτοις σήμερα απουσιάζει από τη συνεδρίαση της Βουλής.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο με τον Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε το Βερολίνο λέγοντας ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία για τη φιλία των δύο συμμάχων. «Θα ήταν παράλογο το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα τέτοιο ψήφισμα. Το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της τουρκικής Βουλής εξέδωσε ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). «Η μη ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου –το οποίο ανησυχούμε ότι θα βλάψει τις συμμαχικές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία–, θα αποτελέσει σημαντικότερη ένδειξη της υπεροχής της κοινής λογικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γιλντιρίμ: Θυμίζω ότι στη Γερμανία ζουν 3,5 εκατ. Τούρκοι και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία.

Αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί ευθέως σε οικονομικά αντίποινα, εντούτοις μέλη της τουρκικής κοινότητας που ζουν στη Γερμανία πραγματοποίησαν για μια ακόμα φορά επίδειξη δύναμης. Μετά τη διαδήλωση του Σαββάτου, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε νέο συλλαλητήριο. Το κάλεσμα ήταν από την Τουρκο-Γερμανική Πλατφόρμα Αλληλεγγύης, έναν οργανισμό-ομπρέλα για τις τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.


(Φωτ.: EPA / Paul Zinken)

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο συλλαλητήριο πήραν μέρος 10.000 άτομα, ανάμεσά τους και Τούρκοι που ζουν σε Γαλλία και Βέλγιο. Στη σκηνή που στήθηκε μπροστά από την ιστορική Πύλη αναρτήθηκαν πανό που έγραφαν «Όχι στο ψέμα της Γενοκτονίας», «Αλληλεγγύη κατά του μίσους», «Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν είναι αρμόδιο, τα κοινοβούλια δεν είναι δικαστήρια».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές και γερμανικές σημαίες, ο ακαδημαϊκός Αλί Σοϊλεμέζογλου αρνήθηκε ότι υπήρξε Γενοκτονία και ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα δεν βασίζεται σε γεγονότα και ότι πρόκειται περί συκοφαντίας.