Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Ουάσιγκτον: Εντυπωσιακά εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»


Ουάσιγκτον: Εντυπωσιακά εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

Η αρχαία Ελλάδα ταξιδεύει στην ΟυάσινγκτονΑπό τις 2 Ιουνίου στο National Geographic Museum

Η έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου, στον τελευταίο της σταθμό, το National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ολοκληρώνοντας έτσι με μεγάλη επιτυχία το ταξίδι της στη Βόρεια Αμερική.

Πρώτος σταθμός της ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe-à-Callière στο Μόντρεαλ του Καναδά (12 Δεκεμβρίου 2014 έως 26 Απριλίου 2015) και ακολούθησε το Canadian Museum of History στην Οττάβα (5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το Field Museum στο Σικάγο (26 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016).Η έκθεση παρουσιάζει ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στο χρόνο με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.

Η διαχρονική αυτή παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού συμβάλλει στην πολιτιστική διπλωματία εμφανίζοντας το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, τη στιγμή που η εικόνα της χώρας πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδοΚεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, με αφετηρία τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, ιδιαίτερη μνεία στους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. περίπου μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. Η έκθεση διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες.«Οι Έλληνες - Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» αποτελούν πολιτιστικό γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας, που προσφέρει συνάμα στους επισκέπτες μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρώμενων αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με εφαρμογή στην κινητή τηλεφωνία που δημιουργήθηκε από τα New Media Lab στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Simon Frazer University» της British Columbia, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε έναν πολιτισμό οικείο μεν, μακρινό δε, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.Η έκθεση, που μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες, περιλαμβάνει πάνω από 550 εκθέματα από 22 ελληνικά Μουσεία.

To ανατριχιαστικό νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic για τα 5.000 χρόνια Ελληνικού πολιτισμού.
http://www.nationalgeographic.com/thegreeks/
http://press.nationalgeographic.com/2016/03/23/greeks-exhibition-to-open-june-1-at-national-geographic-museum-in-washington-d-c/

artifact_images
exhibit_broll
exhibit_images
Greeks Exhibit 3-16 FINAL.docx
greeks_exhibit_photo_sheet2-NG.pdf

Τα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα στην Ουάσιγκτον. Περισσότερα από 500 άτομα προσήλθαν στο αίθριο του Μουσείου National Geographic, στην πολυπληθέστερη συγκέντρωση και τη θερμότερη έναρξη περιοδικής έκθεσης στα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το Μουσείο National Geographic διέθεσε και τους δύο εκθεσιακούς του χώρους σε μία μόνο έκθεση.

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης στο Μουσείο Field στο Σικάγο και με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, άνοιξε η εντυπωσιακή έκθεση για το κοινό στην Ουάσιγκτον, που την υποδέχθηκε με μεγάλη συγκίνηση.Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του National Geographic Society, κ. Gary Knell, εξήρε τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και τον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών Μουσείων, που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης.Η κα Βλαζάκη ανέπτυξε το κεντρικό θέμα της έκθεσης που είναι οι Έλληνες και η ιστορία της Ελλάδας με τη μοναδική προσφορά της στις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την πολιτική, μέσα από εμβληματικά έργα και από ανασκαφικά δεδομένα. Και πρόσθεσε ότι η έκθεση αυτή δείχνει ποια είναι η θέση του ελληνικού πολιτισμού στον παγκόσμιο χάρτη και πώς αναδεικνύεται με διεθνείς συμπράξεις.

Η Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια Εκθέσεων του National Geographic Society, κα Kathryn Keane, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στον δυτικό κόσμο, και τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί για το αμερικανικό κοινό μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό.Ο κ. George Stamas, ως κύριος χορηγός, τόνισε τη σημασία της παρουσίασης μιας τόσο σημαντικής έκθεσης με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα τωνΗΠΑ, και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και του National Geographic να αναλάβουν αυτή την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού. Ευχαρίστησε τα μέλη του «The Greeks Odysseus Circle», που ως χορηγοί της έκθεσης συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού εγχειρήματος.Στα εγκαίνια παρέστησαν, επίσης, η Eπιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κα Μαρία Θεοδώρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Fox Filmed Entertainment κ. Jim Giannopoulos, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dow Chemical Company, κ. Andrew Liveris, ο ιδιοκτήτης της Washington Wizards, κ. Ted Leonsis, η Διευθύντρια του White House Business Council, κα Diana Doukas, η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κα Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η Διευθύντρια Συντήρησης κα Μαρία Μερτζάνη και η αρχαιολόγος κα Αναστασία Μπαλάσκα, στελέχη που συνεργάστηκαν ουσιαστικά στην οργάνωση της έκθεσης.Οι προσκεκλημένοι στη λαμπρή τελετή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή το πρώτο μέρος του τρίωρου ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic με τίτλο «The Greeks. Cavemen to Kings», το οποίο θα προβληθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS.Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση που παρουσιάζει περισσότερα από 550 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αναπτύσσεται σε μια έκταση 1200 τ.μ. και πλαισιώνεται από εντυπωσιακό οπτικουακουστικό υλικό και ιδιαίτερα επιβλητικά βίντεο παραγωγής του National Geographic Society.

http://www.naftemporiki.gr/story/1112951