Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Αδύνατη πλέον η είσπραξη επιταγών σε δολάρια ΗΠΑ

Αδύνατη πλέον η είσπραξη επιταγών σε δολάρια ΗΠΑ

Από τα τέλη Μαΐου έχουν πάψει να γίνονται δεκτές προς εξαργύρωση από τράπεζες εκτός ΗΠΑ οι επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα για όσους κατέχουν τέτοιου είδους επιταγές, καθώς δεν μπορούν να τις εξαργυρώσουν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών που είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση στα μέσα Μαΐου, όλες οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ έλαβαν ενημέρωση να εξαργυρώνουν επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ (USD) μέχρι το τέλος Μαΐου 2016. Συνεπώς, από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εξυπηρετούν την πελατεία τους για την εξαργύρωση επιταγών, εκτός εάν αυτές αποστέλλονται στις τράπεζες στις οποίες σύρονται ως αξίες προς είσπραξη (collection), διαδικασία η οποία είναι πολύ
χρονοβόρα και δαπανηρή για τον πελάτη-δικαιούχο.
Ελληνική Ένωση Τραπεζών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
16 Μαΐου 2016
http://www.hba.gr/Main/mainddm.asp
Ενημέρωση της πελατείας των τραπεζών μελών της ΕΕΤ για τη διακοπή της εξαργύρωσης επιταγών σε δολάρια ΗΠΑ (USD) από τις αρχές Ιουνίου 2016 και τον επακόλουθο περιορισμό στην έκδοση επιταγών σε USD

Όλες οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ έλαβαν ενημέρωση να εξαργυρώνουν επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ (USD) μέχρι το τέλος Μαΐου 2016.

Συνεπώς, από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν την πελατεία τους για την εξαργύρωση επιταγών, εκτός εάν αυτές αποστέλλονται στις τράπεζες στις οποίες σύρονται ως αξίες προς είσπραξη (collection), διαδικασία η οποία είναι πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή για τον πελάτη-δικαιούχο.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η έκδοση επιταγών σε δολάρια ΗΠΑ αφού ως υπηρεσία θα προσφέρεται από περιορισμένο αριθμό αμερικανικών τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει την πελατεία των τραπεζών-μελών της, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που συναλλάσσονται με επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των traveler cheques, όπως ενημερωθούν έγκαιρα από την τράπεζα συνεργασίας τους για τους εναλλακτικούς τρόπους εισπράξεων και πληρωμών τους.

http://www.hba.gr/Main/mainddm.asp
http://www.hba.gr/
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/15/oikonomia-enosi-trapezon_n_10475888.html
http://atlantea.news/adynati_pleon_i_eispraxi_epitagon_se_dolaria_us/
http://www.kathimerini.gr/863767/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/den-e3argyrwnontai-pleon-oi-epitages-se-dolaria-hpa?platform=hootsuite
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/29716