Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Wikileaks: Συνομιλίες φωτιά Τόμσεν – Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα

POUL THOMSEN GREECE

Τα πάνω κάτω στη διαπραγμάτευση φέρνει σημερινή αποκάλυψη του WikiLeaks όπου δίνει στη δημοσιότητα φερόμενη τηλεφωνική συνομιλία του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και της Ντέλια Βελκουλέσκου επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα. Στη συνομιλία που που σύμφωνα με το WikiLeaks διεξήχθη στις 2 Απριλίου, φαίνεται πως το Ταμείο προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν δεν συμφωνήσει με την Κομισιόν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής ως μοχλός πίεσης για να δεχθούν τα άλλα μέρη αυτά που προτείνει το Ταμείο. Προβλέπει μια αδυναμία πληρωμής από την Ελλάδα σε συνδυασμό με ένα Brexit.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το Wikileaks o Τόμσεν αναφέρει ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να καταλήξουν σε μια απόφαση (decision point), προφανώς τέτοια που να συμφέρει το Ταμείο.

Για τη Γερμανία, σημειώνει το Wikileaks, αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων, οι περικοπές των συντάξεων και οι συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, σημειώνει ο ιστότοπος του Ασάντ, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή.

Το δημοψήφισμα, αναφέρουν, θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται...», λέει ο Τόμσεν στη συζήτηση. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit...», προσθέτει και συνεχίζει: «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης... Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ''Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;''. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Σύμφωνα με το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση... τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

Η άποψη του Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας».

Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της λέει ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου συνεχίζει: «Μπήκαμε στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν με λάθος στρατηγικό σχέδιο, διότι θέσαμε το μίνιμουμ και μετά δεν μπορέσαμε να πάμε πιο μακριά, ενώ η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει, διεκδικήσει περισσότερα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να βάλουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε».

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Σε κάποιο σημείο η Βελκουλέσκου προτείνει και μία ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.