Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Το offshore μονοπάτι των δισ. αφήνει ίχνη... UPD

Το πακέτο αυτό των ντοκουμέντων δείχνει ένα δίκτυο που ξεκινάει από τον Παναμάκαι αφήνει τα ίχνη του στη Ρωσία, την Ελβετία και την Κύπρο. Αν και το όνομα του Πούτιν δεν εμφανίζεται σε κανένα από αυτά τα αρχεία, η ενδελεχής μελέτη των ντοκουμέντων αποκαλύπτει μία «διασύνδεση» μαζί του: φίλοι του Ρώσου προέδρου έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια από συμφωνίες, οι οποίες δύσκολα θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη δική του μεσολάβηση. 
Τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι πιθανώς και η οικογένεια του Πούτιν να έχει επωφεληθεί από αυτόν τον πακτωλό των χρημάτων.
Οι φάκελοι είναι μέρος μίας χωρίς προηγούμενο διαρροής 11,5 εκατ. εγγράφων και 2,6 Terrabytes πληροφοριών από την εσωτερική βάση δεδομένων της Mossack Fonceca, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο παροχής offshore υπηρεσιών, ενεργή για περισσότερες των 300.000 εταιρειών, οι μισές εκ των οποίων φέρεται να έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους υπό βρετανική διοίκηση, καθώς και την ίδια τη Βρετανία.

CIA «βλέπει» το Κρεμλίνο

Για «εφευρήματα» και «πλαστά στοιχεία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας για την υπόθεση των Panama Papers.
Το Κρεμλίνο «βλέπει» στοχοποίηση του Ρώσου προέδρου με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.
«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
«Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών»
«Αυτή η Πουτινοφοβία στο εξωτερικό έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που τελικά είναι ταμπού να πει κανείς κάτι καλό για τη Ρωσία, ή για πράξεις της Ρωσίας ή για ρωσικά επιτεύγματα. Αλλά είναι must να λέγονται κακά πράγματα, πολλά κακά πράγματα, και όταν υπάρχει κάτι να ειπωθεί τότε αποκρύπτεται. Αυτό είναι προφανές για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απευθυνόμενος στα αντανακλαστικά της ρωσικής κοινής γνώμης.

Παγκόσμιος διαδραστικός χάρτης 

Η Mossack Fonceca έχει έδρα τον Παναμά, (εξ ου και η ονομασία της διαρροής: Panama Papers) έχει δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο, αναφέροντας στην ιστοσελίδα της ότι απασχολεί 600 άτομα σε 42 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελβετία, η Κύπρος και οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι. 
Όπως δείχνουν τα «PanamaLeaks», η Mossack Fonceca συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως η HSBC, η Societe Generale, η Credit Suisse, η UBS και οι δύο γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank
Ο ρόλος της ήταν να βοηθά τους πελάτες των τραπεζών στη χρήση περίπλοκων δομών για να δυσκολέψει η προσπάθεια των ελεγκτικών αρχών να εντοπίσουν τη ροή των χρημάτων τους από το ένα μέρος στο άλλο. 
Στα έγγραφα φέρεται να έχει περίοπτη θέση, σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, που είναι ο καλύτερος φίλος του Πούτιν. Είναι αυτός που του γνώρισε την (πρώην, πλέον) σύζυγό του Ρουντμίλα, και βάφτισε τη μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, Μαρία. Επαγγελματίας μουσικός ο ίδιος, φαίνεται να έχει συγκεντρώσει μία τεράστια περιουσία, καθώς ελέγχει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια -ίσως και περισσότερα.  Στα στελέχη των τραπεζών στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο που διατηρεί λογαριασμό, έχει δηλώσει ότι δεν είναι επιχειρηματίας και ότι δεν έχει στενή σχέση με κρατικές κυβερνητικές προσωπικότητες στη χώρα του. 
Τα αρχεία αυτά τα οποία τέθηκαν στη Suddeutsche Zeitung από ανώνυμη πηγή και διοχετεύθηκαν στη συνέχεια στο Guardian, το BBC και το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ), αποκαλύπτουν και μία σειρά άλλων χειρισμών από ανθρώπους του κύκλου του Πούτιν, στη μετακίνηση μετρητών σε offshore λογαριασμούς. Παρότι μπορεί να μην υπάρχει κάτι παράνομο στη χρήση offshore εταιριών, μεταξύ των συναλλαγών υπάρχουν και εικονικές συμφωνίες, χρεώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για «υπηρεσίες συμβούλων» και συνεχείς πληρωμένες μεγάλων ποσών, ως «αποζημίωση», για συμφωνίες που φαίνεται να έχουν ματαιωθεί.
ΕΔΩ
Στην ιστορία εμπλέκεται και το όνομα του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο Sigmundur Gunnlaugsson είχε συμφέροντα που δεν τα είχε δηλώσει στις χρεοκοπημένες τράπεζες της χώρας του. Ο Ισλανδός ηγέτης κατηγορείται ότι έκρυβε εκατ. δολ. επενδύσεων στις τράπεζες της χώρας του πίσω από την offshore εταιρεία που ίδρυσε το 2007. Δεν ανέφερε τις επενδύσεις αυτές στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε στη Βουλή όταν μπήκε το 2009. Τώρα πολλοί ζητούν την παραίτησή του, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο.
Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.
Η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων. Περίπου 24.000 άνθρωποι, σε μια χώρα 320.000 κατοίκων, είχαν υπογράψει μέχρι σήμερα το απόγευμα ένα διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ενώ αργότερα απόψε αναμένεται να οργανωθεί μια διαδήλωση.
Στις αποκαλύψεις κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA που κλυδωνίζεται για ακόμα μια φόρα. Τα ονόματα των Μισέλ Πλατινί και Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες.
Μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων μπορούσε κι ο άσος της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το παραμικρό στην εφορία, σύμφωνα με τα panamaleaks. 

Εμπλοκή και της ΚύπρουΟ σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, βρίσκεται στα Διοικητικά Συμβούλια τριών εταιρειών του Παναμά σύμφωνα με τα αποκαλύψεις που δημοσιοποίησε η Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists). 
Σύμφωνα με τα έγγραφα από το 2005 έως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, της Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation.
Στην Aisios Foundation συμμετέχουν και οι: Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

*Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα και 2,6 terabytes πληροφοριών βρίσκονται στον «αέρα», γεγονός που κάνει την επεξεργασία των αρχείων ιδιαίτερα δύσκολη.
*Επίσης, να προσθέσουμε πως όσοι έχουν offshores εταιρείες, δεν είναι απριόρι παράνομοι.

Εμπλοκή Κάμερον μέσω του πατέρα του

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers δημιουργούν αναταράξεις και στη Βρετανία, καθώς, ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που κατονομάζονται είναι και ο πατέρας του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Για τον Ιαν Κάμερον είχε αποκαλυφθεί και παλαιότερα πως είχε διηύθυνε ένα δίκτυο offshore επενδυτικών ταμείων με στόχο να αυξήσει την οικογενειακή περιουσία. Το fund με την ονομασία Blairmore Holding's Inc ιδρύθηκε στις αρχές του 1980 και, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρο στη Βρετανία για τα κέρδη του.
(AP Photo/Alex Brandon)
Η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε  να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιδιωτική υπόθεση».
Ερωτηθείσα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα της οικογένειας τα οποία εξακολουθούν να είναι επενδεδυμένα σ' αυτά τα ταμεία, η εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, επικεντρώνω σ' αυτά που κάνει η κυβέρνηση».

Siemens & Deutsche Bank

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σχεδόν 30 γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας Mossack Fonceca.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω της εταιρείας, πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους». Η Deutsche Bank φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις».
Στα Panama Papers αναφέρεται και η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. 
Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού εμπλέκονται στα Panama Papers
Η εταιρεία που δωροδόκησε όλο τον πλανήτη
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Κλείνουν οι φορολογικοί παράδεισοι της Ευρώπης
Οffshore, πολιτικοί και banksters