Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Στημένο το ELA της Λαϊκής Τράπεζας


Στημένο παιχνίδι ο ELA της Λαϊκής
Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατανομή πολιτικών, ενδεχομένως και ποινικών ευθυνών, για την εκτόξευση, σε επίπεδα πέραν των 9 δις ευρώ, την περίοδο πριν από το μνημόνιο, της έκτακτης ρευστότητας ELA, που παραχωρείτο στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε διοίκησης του εποπτικού θεσμού, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα ήταν αφερέγγυα, γεγονός, που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «η Σημερινή» και του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους, μετά από πολλούς μήνες διερεύνησης από την Ελεγκτική Υπηρεσία ολοκληρώθηκε η πρώτη σε βάθος έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη με τον ELA της Λαϊκής.

Στημένο το ELA της Λαϊκής Τράπεζας

«Κάντε ό,τι πρέπει για να συνεχίσει η Λαϊκή να παίρνει ELA» φαίνεται να ήταν οι οδηγίες, όπως διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η πέραν των τριακοσίων σελίδων έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στάλθηκε, με πρωτοφανή διαδικασία απορρήτου στη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, που έχει δύο μήνες περιθώριο για να διαβιβάσει τα σχόλιά της.

Το καλυπτικό σημείωμα, που συνοδεύει την έκθεση, στάλθηκε και στο Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να γνωρίζει ότι σύντομα θα του
παραδοθεί και η πολυσέλιδη έκθεση, η οποία φωτίζει με τεκμήρια και ντοκουμέντα εκείνες τις πτυχές της ιστορίας του ELA, που αποκαλύπτουν ένα καλοστημένο παιχνίδι δισεκατομμυρίων, το οποίο παίχθηκε σε βάρος της οικονομίας και του λαού.

Η έκθεση εκτιμάται ότι θα είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια των διωκτικών Αρχών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε σημεία της έκθεσης τεκμηριώνεται η άποψη πολιτικών κύκλων ότι η υπερπήδηση του εμποδίου της αφερεγγυότητας δεν ήταν αποτέλεσμα κακής γνώσης των δεδομένων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αλλά ήταν συνειδητή επιλογή κορυφαίων κύκλων, με σχετικές υποδείξεις προς υφιστάμενα πρόσωπα.

Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας

http://www.sykala.org/index.php/el/
http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/321256/stimeno-paixnidi-o-ela-tis-laikis