Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Deutsche Bank: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με Grexit, αναβάλλεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ΄ μνημόνιο

Deutsche Bank: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με Grexit, αναβάλλεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ΄ μνημόνιο

Πιθανόν να καθυστερήσει κι άλλο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Απίθανη θεωρεί την επιστροφή του κινδύνου του Grexit η Deutsche Bank, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι αυτό της αναβολής της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την 43σέλιδη τελευταία ανάλυση με τίτλο "Can’t relax" (Καμία χαλάρωση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, εκτιμά ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος που θα οδηγήσει στην αξιολόγηση. 

Και αυτό διότι πρώτον τόσο η κρίση των προσφύγων όσο και το δημοψήφισμα για το Brexit αυξήσει σημαντικά το κόστος της ελληνικής κρίσης για την Ευρώπη.
Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει μεγαλύτερη δέσμευση στο πρόγραμμα με τον Τσίπρα να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για τη συνέχιση της συνεργασίας του με την Ευρώπη.

Ακόμα και αν συνεχιστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, όλα δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία. 

Ο Τσίπρας έχει μόνο μια λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να απαιτήσει διακομματική υποστήριξη για να περάσει από τη Βουλή και, ενδεχομένως, πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση συνασπισμού.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να μην έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως μέχρι την πληρωμή ομολόγου στην ΕΚΤ τον Ιούλιο, αναβάλλοντας για άλλη μια φορά την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αφήνοντας μερικά από τα μεσοπρόθεσμα θέματα της Ελλάδας - όπως η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα - άλυτα.
Πάντως, όμως αναφέρει η Deutsche Bank, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μακριά από την "ομαλότητα".

Η πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίαςΕπιστροφή σε κατάσταση κρίσης; Απίθανη

Η Deusche Bank εκτιμά ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για την άμεση επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα, παρόμοια με εκείνη που κυριάρχησε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν να ανοίξουν εκ νέου το κεφάλαιο του Grexit, ένα κουτί Πανδώρας την ώρα που εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση και το δημοψήφισμα για το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. 


Ως εκ τούτου, οι δύο πιο πιθανά σενάρια είναι είτε ένα πιο αξιόπιστο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή ένα νέο μπέρδεμα, όπου η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΔΝΤ και πάλι θα καθυστερήσει.
Παράλληλα, όπως εκτιμά η Deustche Bank, μια αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις φαίνεται απίθανη, καθώς η ευρωπαϊκή επιθυμία είναι να συνεχίσει να συμμετέχει. 


Ωστόσο, είναι πιθανό το ΔΝΤ να ανοίξει ένα νέο διακανονισμό χρηματοδότησης με την Ελλάδα, εκτός ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου το πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής να είναι αξιόπιστο.
Όμως είναι δυνατόν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να καθυστερήσει και πάλι, ακόμη και αν το ταμείο συμμετέχει στην τρέχουσα επανεξέταση.
Το αποτέλεσμα αυτό θα οδηγούσε πιθανώς σε μια νέα σύγχυση συμφωνίας, με την ελάφρυνση του χρέους να έχει καθυστερήσει και πάλι.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ευκολότερο για την Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αλλά θα άφηνε βαθύτερα ζητήματα άλυτα.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα απαιτούσε πιθανώς μια πιο απαιτητική δέσμη φορολογικών μέτρων αλλά και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Άλλωστε, η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση είναι σημαντική για πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. 


Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2017 και ένα άλλο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολο να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε ασθενέστερη θέση ο Τσίπρας

Ο Τσίπρας δείχνει να είναι εσωτερικά σε ασθενέστερη θέση από ό, τι ένα χρόνο πριν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής αστάθειας, η πλειοψηφία της οποίας είναι χαμηλότερη των τριών βουλευτών.
Αρκετές δημοσκοπήσεις, αλλά όχι όλες, δείχνουν ότι η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου, είναι μάλλον προς το συμφέρον του Τσίπρα να αποφευχθεί μια κυβερνητική κρίση και να λάβει την ελάφρυνση του χρέους.
Σε περίπτωση που ο Τσίπρας δεν καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα από την Βουλή, μια διακομματική υποστήριξη θα ήταν πιθανή, ακολουθούμενη από πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης

Η Ευρώπη στο σύνολό της είναι πιθανόν να αντιμετωπίζει μια κύρια υπαρξιακή κρίση ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit και την κρίση της μετανάστευσης.
Στο μέτωπο των προσφύγων, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου και οι πρώτοι «παράτυποι μετανάστες» επέστρεψαν στην Τουρκία.
Η συμφωνία προβλέπει η Τουρκία να αποδέχεται την επιστροφή των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα εκτεταμένων παραχωρήσεων από την ΕΕ.
Η συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η συμφωνία φαίνεται να έχει μερικώς επιτυχία στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.
Ωστόσο, η μεσοπρόθεσμη επιτυχία της συμφωνίας είναι αμφίβολη, καταλήγει η Deutsche Bank.

Ημερομηνίες λήξης ελληνικών ομολόγων

www.bankingnews.gr