Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Είστε βαθιά γελασμένος, κ. Έιντε

Είστε βαθιά γελασμένος, κ. Έιντε
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Έσπερν Μπαρθ Έιντε, έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μας δουλεύει. Αφού ισχυριζόταν παντού ότι το Κυπριακό είναι λυμένο και ότι θα πνιγούμε στο χρήμα, τώρα άλλαξε τροπάριο. Δεν μιλάμε πια, είπε, για το κόστος της λύσης, αλλά, πρόσθεσε, θα είναι από μόνη της οικονομικά βιώσιμη. Η λέξη κόστος προκαλεί αρνητική διάθεση και πρέπει να μπει στο περιθώριο, για να μην ανοίξουν τα μάτια των «ιθαγενών».

Ποιος, λοιπόν, θα πληρώσει για τη λύση; Εμείς οι ίδιοι. Και πού θα τα βρούμε: 1. Θα μας υποσχεθούν ανέξοδα, όπως το συνηθίζουν, την εφαρμογή ενός «ευφάνταστου μοντέλου» ανάπτυξης, που θα κόβει δήθεν χρήμα, μετά τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα του κ. Έιντε και άλλων μάγων της οικονομίας και της πολιτικής. Και αντί η ανάπτυξη να πηγαίνει στον λαό, θα την απορροφά το κόστος της λύσης. 2. Θα επιβληθούν νέων ειδών «φόροι λύσης». 3.

Θα υπογραφεί νέο μνημόνιο. Το γράφει, πάντως, καθαρά ο Πρόεδρος στην επιστολή, που παρέδωσε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Νταβός. Ότι, δηλαδή, πρέπει να είναι σαφείς οι όροι του δανείου για τη λύση.

Ανεξαρτήτως του τι λέει ο Πρόεδρος, ο κ. Έιντε και το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, το ερώτημα που εγείρεται έχει ως εξής: Για ποια λύση θα πληρώσουμε; Των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών; Και τι θα πληρώσουμε; Για την αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής; Αφ' ενός θα πληρώσουμε την κατοχή και αφ' ετέρου τους εαυτούς μας για να έχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι, όπως λέει ο κ. Ακιντζί, πλειοψηφία και επί του πληθυσμού και επί του εδάφους στον Βορρά εσαεί. Κατά τα άλλα, η λύση δεν θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και από την άλλη θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ…

Πώς θα τις σέβεται, όταν δεν θα ισχύει η αρχή ένας άνθρωπος, μια ψήφος; Και όταν οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου στον Βορρά, για να μη χαλάσει η τουρκική πλειοψηφία. Ερώτημα νέο: εάν μια τετραμελής οικογένεια θελήσει να επιστρέψει στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και η ποσόστωση επιτρέπει δυο και όχι τέσσερεις ψήφους, από ποιους και επί τη βάσει ποίων κριτηρίων θα αφαιρεθούν οι ψήφοι; Μα πού θα ζούμε; Όχι, πάντως, σε σύγχρονο πολιτισμένο κράτος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυθεί. Και θα αντικατασταθεί από δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη. Ερώτημα προς τον κ. Έιντε: Εάν οι Γερμανοί ξανάρχονταν στη Νορβηγία και κατακτούσαν τη μισή και την εποίκιζαν, θα αποδεχόσασταν την «ομοσπονδοποίηση» της χώρας σας με τους κουβαλητούς, χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό στη δημοκρατία; Αυτές είναι οι αρχές και αξίες που πρεσβεύετε ως άνθρωπος και ως εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ; Ντροπή και για σας και για τα Ην. Έθνη.

Αμφότεροι, όμως, έχετε ελαφρυντικό. Που αποτυπώνεται επί των διαχρονικών θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου, για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και είναι πίσω από αυτές τις θέσεις που κρύβονται όλοι, πατώντας επί ενός λάθους του Μακαρίου, το οποίο προτού πεθάνει είχε, όμως, αναγνωρίσει. Και τώρα όχι απλά κρύβονται, αλλά είναι και έτοιμοι, ομού μετά του κυρίου Έιντε, να μας πείσουν να χρηματοδοτήσουμε τη λύση.

Ωραία, εάν είναι να πληρώσουμε για τη λύση, όπως έπραξαν οι Γερμανοί, χαλάλι της. Χαλάλι μας. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς αντίθετη. Δεν είναι για τη λύση που θα πληρώσουμε, αλλά για τη διάλυση και τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, ως ισότιμου συνιστώντος κράτους. Δεν γνωρίζουμε, κ. Έιντε, με ποιους Κυπρίους Κουίσλινγκδες συναγελάζεστε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι συνιστούν, όπως συνιστούσαν πάντα, μια θλιβερή μειοψηφία. Αν νομίζετε ότι, επειδή σας ανέχονται αυτοί, θα σας ανεχτεί κι ο λαός, κατά τρόπον ώστε να μας φορέσετε «το φέσι της ‘λύσης’», είστε βαθιά γελασμένος.

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/327474/eiste-vathia-gelasmenos-k-einte