Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Το παρακράτος στην Κύπρο και η αλήθεια για το θάνατο του Αλ. Παναγούλη- Είχε στοιχεία για τη δολοφονία του Π. Γιωρκάτζη και για την εισβολή (Α' ΜΕΡΟΣ)


Το παρακράτος στην Κύπρο και η αλήθεια για το θάνατο του Αλ. Παναγούλη- Είχε στοιχεία για τη δολοφονία του Π. Γιωρκάτζη και για την εισβολή (Α' ΜΕΡΟΣ)
- Στην Κύπρο η αλήθεια για το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη
- Η δράση του και οι παράτολμες ενέργειες του σημάδεψαν την ιστορία…
- Πώς η Κύπρος θ’ άλλαζε την ιστορία του Έθνους.
- Ο Αλέξανδρος Παναγούλης πέθανε γιατί έψαξε την αλήθεια και την βρήκε

Του Αντρέα Πολυκάρπου

« ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ»

Ένα σπιρτόξυλο για πέννα
Αίμα στο πάτωμα για μελάνι
Το ξεχασμένο περιτύλιγμα της γάζας
για χαρτί
μα τι να γράψω;
Τη διεύθυνση μου μονάχα ίσως προφτάσω
Παράξενο και πήζει το μελάνι
Μες’ από τη φυλακή σας γράφω
Στην Ελλάδα ( ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 1971).

«Λίγα λόγια για τον Αλέκο….»

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1939. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Από τα σχολικά του χρόνια, στο γυμνάσιο της Κυψέλης, είχε δείξει το επαναστατικό χαρακτήρα του.

Το 1956 παίρνει μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νέων και τραυματίζεται σε μια διαδήλωση. Ενώ το 1960 μπαίνει στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων.Ο Αλέκος όμως το μόνο πράγμα που αγαπούσε πραγματικά ήταν η ελευθερία των λαών, γι’ αυτό και από πολύ νωρίς άρχισε να έχει προστριβές με τον καθωσπρεπισμό και τους ασφαλίτες.

Το 1962 δέχεται επίθεση από παρακρατικούς στην περιοχή της Πλάκας. Χτυπιέται σοβαρά και διακομίζεται στην κλινική Διαμαντοπούλου.

Η έκρυθμη περίοδος της Χούντας τον βρίσκει ντυμένο στο χακί υπηρετώντας στο 81ο Σύνταγμα Πεζικού στη Βέροια. Ο Αλέκος προκειμένου να κινείται πιο άνετα στο μηχανισμό του φασιστικού κράτους, αρνείται να λιποτακτήσει.

Προσποιείται όμως ότι έπαθε νευρικό κλονισμό για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Απ’ εκεί λιποτακτεί και κατευθύνεται προς τη Θεσαλλονίκη. Παίρνει το αεροπλάνο για την Αθήνα . Το βράδυ του το πέρασε στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Τον υπόλοιπο καιρό και μέχρι να φύγει για την Κύπρο κρύβεται σε σπίτια φίλων. Ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω του όταν στις 30 Μαΐου ανακηρύσσεται λιποτάκτης

Οι σχέσεις του Αλέκου Παναγούλη με την Κύπρο

Ο ρους της ιστορίας του Έθνους και ειδικότερα της Κύπρου , ίσως και ν’ άλλαζε καταλυτικά αν μια από τις πλέον παράτολμες ενέργειες κατά της Χούντας, που σχεδιάσθηκε στην Μεγαλόνησο είχε ευτυχή κατάληξη. Η απόπειρα κατά του δικτάτορα της Ελλάδας Γεώργιου Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι από το Αλέκο Παναγούλη. Η μοίρα όμως ήθελε να παίξει άλλα παιγνίδια και η απόπειρα απέτυχε.Ο Παναγούλης εκπαιδεύτηκε στην Κύπρο για την χρήση εκρηκτικών από άνδρες της ΚΥΠ, που του παραχώρησε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης. Αν πετύχαινε στο παράτολμο του εγχείρημα ο Παναγούλης, όλα θα ήταν διαφορετικά. Η αποτυχία της απόπειρας και η σύλληψη Παναγούλη οδήγησε στην διασάλευση των σχέσεων της δικτατορικής Ελλάδας με την Λευκωσία.

Με εκβιασμούς και απειλές η Χούντα κατά του Προέδρου Μακαρίου, τον ανάγκασε να θυσιάσει τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, οδηγώντας τον σε παραίτηση και λίγο αργότερα στην δολοφονία του από χουντικούς.

Ο Παναγούλης ήρθε στην Κύπρο με το πλαστογραφημένο διαβατήριο του Κύπριου φοιτητή Χριστάκη Ζόπου και συνδέθηκε με τις ομάδες αντίστασης κατά της Χούντας που δρούσαν στο νησί.

Όπως ο ίδιος ο Παναγούλης εκμυστηρεύεται στην Κύπρο βρήκε ανθρώπους πρόθυμους και μαχητές για να τον βοηθήσουν. Ερχόμενος στο νησί ο Παναγούλης παρουσιαζόταν ως Αλέκος Αλεξίου.Ωστόσο η ελληνική αστυνομία αντιλήφθηκε το γεγονός της καθόδου του Παναγούλη στην Κύπρο αφού ο Χριστάκης Ζόππος ανέφερε την απώλεια του διαβατηρίου του. Ειδοποιήθηκε η Κυπριακή αστυνομία η οποία οργάνωσε επιχείρηση στο σπίτι του Ζόππου στην Πάφο, όπου φιλοξενούσε τον Παναγούλη, αλλά αυτός κατάφερε να διαφύγει.

Από την Πάφο μετακινήθηκε στην Λευκωσία. Ήρθε σε επαφή με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη μέλος της επιτροπής αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα , ο οποίος και τον βοήθησε να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους στο νησί. Τον οδήγησε στο σπίτι του αγωνιστή της ΕΟΚΑ και συνεργάτη του Γιωρκάτζη, δικηγόρου Αντρέα Παναγιώτου.

Η φιλία με τον Παναγιώτου θα ήταν καταλυτική, αφού τον γνώρισε σε αρκετούς αξιωματικούς και αστυνομικούς της υπηρεσίας πληροφοριών και σιγά –σιγά στον κύκλο των συνεργατών του Γιωρκάτζη.

Μάλιστα σε κάποιο επεισόδιο παραλίγο να συλληφθεί ο Παναγούλης, από Κύπριους αστυνομικούς που δεν ήταν μυημένοι, αφού οι εφημερίδες είχαν γράψει για την αναζήτηση του από τις ελληνικές αρχές .

Η γνωριμία του με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη

Καταλυτική θα αποδειχθεί η πρόθεση του Παναγούλη να φύγει για τον Λίβανο και η γνωριμία του με τον Γιωρκάτζη. Έγιναν φίλοι οι δυο τους, αφού όπως διαπιστώνεται από αρκετούς έμοιαζαν στο χαρακτήρα. Ήταν και οι δυο αποφασιστικοί και παράτολμοι.

Ο Γιωρκάτζης εξέδωσε μάλιστα διαβατήριο στον Παναγούλη με το όνομα Μάριος Ανδρέου.

Ο Παναγούλης κατάφυγε στην Ρώμη, από όπου άρχισε να οργανώνει ομάδες αντίστασης με όπλα και εκρηκτικές ύλες που του έστελνε ο Γιωρκάτζης με τον διπλωματικό σάκο, ο οποίος ως γνωστό δεν ελέγχεται από τις τελωνειακές και αστυνομικές αρχές. Σε κάποιο στάδιο επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά ο κλοιός γύρω του έσφιγγε απειλητικά και υποχρεώθηκε πάλι να καταφύγει μέσω Παρισιού και Βηρυτού στην Κύπρο, μαζί με τον συνεργάτη του Νικόλαο Νικολαΐδη.Τότε ήταν που άρχισε η εκπαίδευση στα όπλα και την χρήση εκρηκτικών υλών. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης πήγε στην Αθήνα όπου σχεδίασε την παράτολμη ενέργεια του η οποία δυστυχώς για τον ελληνισμό, απέτυχε. O Αλέκος αγαπούσε την Κύπρο και προσπαθούσε να εμποδίσει τη λεηλασία του νησιού. Θέλησε να ξεσκεπάσει τους ενόχους της εισβολής και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Συλλήψεις Κυπρίων

Οι υποψίες για την δολοφονία του στράφηκαν από την πρώτη στιγμή και κατά Κυπρίων αφού όλοι γνώριζαν τις σχέσεις του Αλέκου με το νησί. Γι’ αυτό στις 16 Απριλίου 1976 συλλαμβάνονται από τη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, για ανάκριση 8 άνδρες που υπήρξαν μέλη της παράνομης οργάνωσης Ε.Ο.Κ.Α. Β’.

Τα στοιχεία που κατείχε στα χέρια του ήταν πάρα πολλά και στρέφονταν ενάντια σε σημαντικά πρόσωπα του Κυπριακού πολιτικού χώρου. Γνώριζε την πάσα αλήθεια για το πραξικόπημα και την δράση του Κυπριακού παρακράτους.

Ο Παναγούλης είχε ένα στενό του φίλο τον κ. Σηφουνάκη στον οποίο εμπιστεύτηκε την ύπαρξη μαγνητοταινιών με αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση των χουντικών στην Κύπρο κατά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε γιατί έψαξε την αλήθεια και τη βρήκε. Κάποια στοιχεία που κατείχε φρόντισε σύμφωνα με τον αδελφό του Στάθη Παναγούλη να τα φυλάξει σε ασφαλές μέρος στο εξωτερικό. Ο φάκελος της Κύπρου τον καταδίκασε σε θάνατο. Το μυαλό που οργάνωσε το έγκλημα σίγουρα σχετίζεται με την Κύπρο και την εισβολή.

Η κάθοδος στην Κύπρο

Στις 18 Ιουνίου 1967 αστυνομικοί περικυκλώνουν το σπίτι του και συλλαμβάνουν τον αδελφό του. Την ίδια μέρα ο Αλέξανδρος φεύγει για την Κύπρο με το διαβατήριο του Κύπριου φίλου του Χριστόδουλου Ζώπου. Όσον αφορά τον αδελφό του, τον κλείνουν στις φυλακές Αβέρωφ και μετέπειτα στον Κορυδαλλό με την κατηγορία κατοχής και διανομής αντιδικτατορικών προκηρύξεων.

Τελικά ο Στάθης ( αδελφός του Αλέκου) αθωώνεται στη δίκη της 25ης Αυγούστου. Ο πόλεμος εναντίον της οικογένειας Παναγούλη συνεχίζεται. Ο Γιώργος Παναγούλης ( αδελφός του Αλέκου) αξιωματικός του στρατού λιποτακτεί και φεύγει από την Ελλάδα ( πέφτει στον ποταμό Έβρο και κολυμπώντας πάει στην Τουρκία).

Ο Γιώργος φεύγει για τη Δαμασκό, όπου συλλαμβάνεται, αλλά κατορθώνει να διαφύγει και πάλι για το Ισραήλ, όπου τον συλλαμβάνουν για ακόμα μια φορά. Ο Αλέκος κρύβεται στην Κύπρο. Απ’ εκεί φεύγει με το πλαστό όνομα Μάριος Ανδρέου στις 28 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ για τη Βυρητό και τη Ρώμη. Έπειτα μετακινείται στο Παρίσι και στη Ζυρίχη.Το 1968 φτάνει στην Ελλάδα προκειμένου να προετοιμάσει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Στις 7:30 το πρωί της 13ης Αυγούστου αποπειράται να τον δολοφονήσει, τη στιγμή που ο δικτάτορας μεταβαίνει από την έπαυλη του στο Λαγονήσι προς τη βουλή.

Η απόπειρα δολοφονίας αποτυγχάνει και ο Παναγούλης συλλαμβάνεται αμέσως. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνοντας το δράστη έχουν την εντύπωση ότι συνέλαβαν τον Γιώργο Παναγούλη και όχι τον Αλέκο.

Τελικά στη δίκη της 3ης Νοεμβρίου ο Αλέκος απολογείται, εξευτελίζοντας τις αρχές. Στις 17 Νοεμβρίου καταδικάζεται δις σε θάνατο και σε 18 χρόνια κάθειρξη. Ολόκληρη η υφήλιος συγκλονίζεται. Μέχρι και ο Πάπας στέλνει μήνυμα, προκειμένου να σωθεί ο αγωνιστής.

Μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες απόδρασης ο Αλέκος αποφυλακίζεται με χάρη του δικτάτορα. Όσον καιρό βρισκόταν στη φυλακή βασανίστηκε απάνθρωπα, ενώ έγραφε ποιήματα με το ίδιο του το αίμα.

Ο Αλέκος καταφεύγει στην Ιταλία και επιστρέφει μετά την πτώση της χούντας στις 13 Αυγούστου 1974.

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εκλέγεται βουλευτής της «ΕΚ- ΝΔ» στη Β’ περιφέρεια Αθηνών. Εν τω μεταξύ κυκλοφορούν οι συλλογές ποιημάτων του και ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί αρκετά.Αντιτίθεται στη θανατική ποινή που επιβλήθηκε στους δικτάτορες, ενώ στις 15 Απριλίου 1976 ανεξαρτητοποιείται από την ΕΔΗΚ.

Από τις 19 Απριλίου δημοσιεύει στα « ΝΕΑ» τα αρχεία της ΕΣΑ παρά την απαγορευτική διαταγή από τον Μ. Ζούβελο. Ξημερώματα Πρωτομαγιάς ο Αλέκος δολοφονείται σε ένα υποτιθέμενο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στις 5 Μαΐου μέσα σε ένα βαρύ κλίμα ο ήρωας κηδεύεται με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

Ατύχημα ή δολοφονία

Την πρώτη Μαΐου 1976 πέθανε ένας πραγματικός αγωνιστής, ένας φύλακας της ελευθερίας των λαών, χωρίς να ξέρει κανένας αν πρόκειται για ατύχημα ή δολοφονία. Κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε το μοιραίο εκείνο βράδυ μεταξύ 2:00 και 2:05.Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επιστρέφοντας από το Παρίσι ο Αλέκος είχε στο μυαλό του καλά φυλαγμένα αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για 3 πολύ σημαντικές υποθέσεις:

Α) Για τα αρχεία του ΕΑΤ/ ΕΣΑ στα οποία πίστευε ότι θα έβρισκε πολλά στοιχεία για την υπόθεση του αδελφού του Γιώργου από το φάκελο των Ελληνοισραηλινων υπηρεσιών.

Β)Για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην Κύπρο το 1974. Ο Παναγούλης είχε πλήρη στοιχεία και για τη δολοφονία του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

Γ)Ακόμη ο ίδιος είχε στοιχεία που αποδείκνυαν τη συνεργασία προσωπικοτήτων του Ελληνικού πολιτικού χώρου με τη C.I.A.

O Αλέκος κατείχε στοιχεία τα οποία «έκαιγαν» πολλούς ισχυρούς ανθρώπους. Γι’ αυτό και έπρεπε να βγει από τη μέση…..

Πληροφορίες και πηγές πάρθηκαν από τα βιβλία:
Κώστας Μαρδάς, «Αλέξανδρος Παναγούλης- Πρόβες θανάτου».
Αχιλλέα Χατζόπουλου, «Οι 10 μέρες του Μάη», Αθήνα, εκδόσεις Παπαζήση.
Ανδρέας Παναγιώτου, «Ο Αλέκος Παναγούλης και η Κύπρος», εφημερίδα «Πατρίς», 12-13/11/2010.
http://www.onlycy.com/articles/kyria-themata/topika/72884-to-parakratos-stin-kypro-kai-i-alitheia-gia-to-thanato-toy-al