Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Διπλωματικές διαστάσεις από Σκόπια για τη μαζική εισβολή προσφύγων

Διαστάσεις μείζονος διπλωματικού θέματος αναμένεται να δώσουν τα Σκόπια στην μαζική εισβολή προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης στο έδαφος της ΠΓΔΜ σήμερα το απόγευμα, βάλλοντας εναντίον της Ελλάδας για αδράνεια των αρχών της.

Καλά ενημερωμένες πηγές στη γειτονική χώρας ανέφεραν στην «Κ» ότι τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα προβεί σε ανακοινώσεις και πιθανότατα και στις σχετικές ενέργειες δια της διπλωματικής οδού, για το συμβάν, δια των οποίων θα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά ότι δεν εμπόδισε τους πρόσφυγες να φτάσουν στην συνοριογραμμή, μολονότι είχε υποχρέωση να το πράξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ειδομένη αλλά και τα Σκόπια, όταν τα καραβάνια των προσφύγων κινήθηκαν προς το χωριό Χαμηλό για να παρακάμψουν τον φράχτη, υπήρξε επαφή ανάμεσα στις αστυνομίες των δυο χωρών και η ΕΛΑΣ έστειλε δυο διμοιρίες των ΜΑΤ στο σημείο απ’ όπου περνούσαν, χρησιμοποιώντας σκοινιά στον φουσκωμένο με νερό ξερόλακκο.

Αξιωματικοί της ελληνικής δύναμης προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στον καταυλισμό, εξηγώντας τους πως εάν περάσουν θα συλληφθούν από την αστυνομία της γειτονικής χώρας, πλην όμως εισέπραξαν την άρνησή τους.

Την ίδια στιγμή δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ αναπτύχθηκαν στην περιοχή και εγκλώβισαν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες που κατάφεραν να εισέλθουν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, ενώ συνέλαβαν και τριάντα Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, τους οποίους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

Τούτη την ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι σ το Χαμηλό, ενώ η ελληνική αστυνομία, όπως υποστηρίζουν πηγές της, εμποδίζει την προσέγγισή και άλλων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τον καταυλισμό της Ειδομένης το πρωί, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης. Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. Μάλιστα το νέο διαδόθηκε αστραπιαία στα καραβάνια των προσφύγων με αποτέλεσμα χιλιάδες ακόμη άνθρωποι να συρρέουν μαζικά στην Ειδομένη περπατώντας ακόμη και πεζή μέσα στο κρύο και τη βροχή από το Πολύκαστρο.

Νωρίτερα, περισσότεροι από 30 φωτορεπόρτερ που ακολουθούσαν την πορεία των προσφύγων στην Ειδομένη συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόνι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.