Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Αμπντάλα: Η Τουρκία στέλνει σκοπίμως τρομοκράτες του ΙΚ στην Ευρώπη

Αμπντάλα: Η Τουρκία στέλνει σκοπίμως τρομοκράτες του ΙΚ στην Ευρώπη

Οι Ισλαμιστές μαχητές «κατασκευάζονται στην Τουρκία» και «εξαπολύονται» στην Ευρώπη, δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε συνάντησή του με αμερικανούς βουλευτές. Ο βασιλιάς Αμπντάλα επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και όταν η συνάντηση ακυρώθηκε συναντήθηκε με την ομάδα των αμερικανών βουλευτών.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ωστόσο, οι δηλώσεις του είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα.

Η Τουρκία εξάγει τρομοκράτες προσκείμενους στο Ισλαμικό Κράτος, κατά δήλωση του Ιορδανού μονάρχη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

O βασιλιάς Αμπντάλα, στη διάρκεια συνάντησής του με ομάδα βουλευτών των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι Ισλαμιστές μαχητές «κατασκευάζονται στην Τουρκία» και «εξαπολύονται» στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Ιορδανός μονάρχης υποστήριξε ότι «το γεγονός ότι οι τρομοκράτες πηγαίνουν στην Ευρώπη είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι ο αυταρχικός Ερντογάν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει «ριζοσπαστική, ισλαμιστική λύση στην περιοχή».

Παρά το γεγονός ότι επισήμως η Τουρκία και η Ιορδανία θεωρούνται σύμμαχες χώρες, εντούτοις η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει εντάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα ο βασιλιάς Αμπντάλα φέρεται να «εξοργισμένος» με τη «γενναιόδωρη» στάση της ΕΕ προς την Τουρκία, με στόχο η Άγκυρα να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Ως γνωστόν, η Ιορδανία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, φιλοξενεί τουλάχιστον 600.000 Σύρους πρόσφυγες. Επίσης, αν και η στρατιωτική παρουσία της Ιορδανίας στον πόλεμο της Συρίας, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, -όπως αναφέρει ο Independent-, ωστόσο ο ιορδανός μονάρχης, ανέφερε ότι ειδικές δυνάμεις της έχουν λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, στην εκπαίδευση δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης. Επίσης, τόνισε ότι η χώρα του ενισχύει τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης με πολεμικό υλικό.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα αν ο ρόλος της Ιορδανίας αναβαθμιστεί στη Συρία τότε το Αμμάν θα βρεθεί αντιμέτωπο τόσο με την Τουρκία και τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αμερικανών πολιτικών με τους οποίους συναντήθηκε ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο Τζον Μακ Κέϊν και ο Πολ Ράϊαν.