Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Εμφύλιος πόλεμος στη νοτιοανατολική Τουρκία


Στην κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του πληθυσμού και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο στρατός βομβαρδίζει κατοικημένη περιοχή και υπάρχουν οδομαχίες. Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται
επιδρομές. 

Η προμήθειες ολόκληρων πόλεων έχουν καταρρεύσει. Στη Γερμανία καλεί ο Bernd Riexinger, ένας από τους προέδρους του Κόμματος της Αριστεράς να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση προχωρά με αδίστακτη δράση κατά του κουρδικού εθνικού κινήματος στην χόρα τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο τουρκικός στρατός βάλει με αεροπλάνα και πυραύλους τα κουρδικά χωριά. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκικού στρατού τώρα αγωνίζονται 10.000 στρατιώτες στην περιοχή. Το απαγορευμένο εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το Σαββατοκύριακο μίλησε για πρώτη φορά για "εμφυλίου πολέμου" στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Σε πολλές πόλεις, ο τουρκικός στρατός έχει πλέον υιοθετήσει μια απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στο Ντιγιαρμπακίρ, Cizre και Silopi κυρίως νέοι άνθρωποι πηγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δραστική καταστολή. Ο τόπος Silopi πολιορκείται από το στρατό εδω και μια εβδομάδα. Σε άλλες περιοχές ήδη από της 2 Δεκεμβρίου - με μικρές διακοπές - εφαρμόζεται όλο το εικοσιτετράωρο, και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ο βουλευτής Φερχάτ Encü, μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης οτι πρόκειται για μια καταστροφική κατάσταση.ΠΥΓΗ