Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Η Διεθνής Διαφάνεια καταγγέλει την διαπλοκή στην Ελλάδα...

Η Διεθνής Διαφάνεια καταγγέλει την διαπλοκή στην Ελλάδα...


Απίστευτες αποκαλύψεις! «Η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έρευνα ΚΑΙ στην Ελλάδα και διαπίστωσαν ότι στο 70% των 200 μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς εμπλέκονται πολιτικοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανώνυμες εταιρείες και τραστ εταιρειών», με αποτέλεσμα την υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων. (Η έρευνα εδώ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ 
Αυτό αναφέρεται σε έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, η οποία εκφράζει ανησυχία και για κρούσματα της σημερινής κυβέρνησης στην επιλογή προσώπων. (Η σχετική ανάρτηση εδώ) Αναφερόμαστε και στην ΕΡΤ στην οποία με την επαναλειτουργία της τοποθετήθηκαν πρόσωπα που έπρεπε να είναι στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, αλλά και «γλείφτες» και «ικέτες» του Α. Σαμαρά…...
Ο γνωστός Πρετεντέρης θύμισε σήμερα στα ΝΕΑ ότι ο Τζέφερσον έλεγε πως «προτιμά εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, από κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες». Με αυτό σχολίαζε τις διώξεις στα πειθαρχικά εκείνων που παραβίασαν την εκλογική εβδομάδα με υποψήφιους κλπ. Περί όνου σκιάς… Δεν διστάζουμε να πούμε ότι περί αυτού κόπτονται στην ΕΣΗΕΑ με τις διώξεις στα συστημικά ΜΜΕ και σε ορισμένα στελέχη τους. Η Ελλάδα είναι χρόνια τώρα που έχει διαστρέψει τη ρήση του Τζέφερσον. Δεν έχει ούτε κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες... ούτε εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση....
Έχει ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Ποιοί μετέχουν στα μυστικά κονδύλια κυριοι της ΕΣΗΕΑ και που ειναι η έρευνά σας γιαυτούς; Ποιά είναι η αλληλογραφία που κάνατε με τις αρχές για τους δημοσιογράφους που είναι στις διάφορες λίστες καταθέσεων,στις εταιρείες του Χρηματιστηρίου,στις εταιρείες με τα εξοπλιστικά; Ποιά είναι η αλληλογραφία σας για τους δημοσιογράφους που μετέχουν σε κομματικά pay roll; Ποιά είναι η αλληλογραφία σας για εκείνους που θρασύτατα δηλώνουν δημοσιογράφοι και πληρώνονται τεράστια ποσά μέσω εταιρειών εμπορικών που στην ουσία είναι δικές τους και διαμένουν σε βίλες φρουρούμενες,υπερασπιζόμενοι τη φτωχολογιά; Ποιά είναι η αλληλογραφία σας με δημοσιογράφους που δεν ανήκουν σε Κόμματα και διώκονται τόσο έντονα,ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στη μαύρη λίστα των χωρών που δεν έχουν ελευθεροτυπία Ποιά είναι η έρευνά σας για τα χρέη κομμάτων και συγκροτημάτων και πως αυτά δημιουργήθηκαν; Ποιά είναι η έρευνά σας για την ευθεία ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών σε μεγάλα ΜΜΕ,ανάμειξη για την οποία υπάρχουν απίστευτα έγγραφα ντοκουμέντα; Ποιά είναι η έρευνά σας για τους δημοσιογράφους με τους οποίους έκανε παρέα ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας στην Ελλάδα,του διαβόητου απο το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ Γιούγκ;...
Το ερώτημα είναι ρητορικό. Γιατί στην Ελλάδα οι εφημερίδες (τα συστημικά ΜΜΕ δηλαδή…) είναι και «ενημέρωση» και «κυβέρνηση». Αυτό ακριβώς αποδοκιμάστηκε στο δημοψήφισμα. Την Κυριακή εκείνη και όλες τις προηγούμενες Κυριακές 12 εφημερίδες ήταν υπέρ του ΝΑΙ, 4 μικρές ήταν κατά και 3 ουδέτερες. Στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, στον οποίο συγκρούστηκαν άγρια οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια, υπέρ του ΝΑΙ ήταν σχεδόν το 90%… Και με την τρομακτική πλύση εγκεφάλου μπροστά τους οι πολίτες καταφοβισμένοι περιορίστηκαν στο 62% υπέρ του ΟΧΙ. Χωρίς αυτά απέναντι το ΟΧΙ θα ξεπερνούσε το 80%. Αναλύστε το για να καταλάβετε γιατί μέσα σε αυτό το τοπίο η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Ελλαδας καταγγέλλει την διαπλοκή και συμμετοχή πολιτικών στη λεηλασία δημοσίου χρήματος σε τόσο μεγάλο ποσοστό…... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2015/07/blog-post_37.html#.VZ5wZfntlHy

Ηχηρό μήνυμα για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματοςΒρυξέλλες, 20 Μαΐου 2015. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία έρευνας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International – TI), 4 στους 5 πολίτες της ΕΕ τάσσονται υπέρ της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτεςτους και, μόνο 1 στους 4 πολίτες πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του βρώμικου χρήματος στη χώρα τους.

Τα νέα αυτά δεδομένα της παγκόσμιας Οργάνωσης έρχονται στη δημοσιότητα σήμερα, ημέρα κατά την οποία η ΕΕ υπογράφει συμφωνία για τους νέους κανόνες που στοχεύουν στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Carl Dolan, Διευθυντής του Γραφείου Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ (Transparency International-EU Office), δήλωσε σχετικά: «Εικονικές εταιρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπέτασμα για να αποκρύψουν τα έσοδα που προέρχονται από διαφθορά, εγκληματικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια, να αποφύγουν τους φόρους. Υπάρχει ξεκάθαρο δημόσιο συμφέρον ώστε να μπει τέλος στη ροή του παράνομου χρήματος που υπολογίζεται ότι μόνο στην ΕΕ αγγίζει τα 70.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρέπει να συγχαρούμε την ΕΕ, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικότερα, για την ψήφιση της νέας νομοθεσίας καθώς αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα για να ξεσκεπάσουμε τους φορείς της διαφθοράς στην Ευρώπη».

«Ένας αριθμός κυβερνήσεων της ΕΕ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός δημόσια προσβάσιμου κεντρικού μητρώου όπου θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ιδιοκτητών εταιριών. Αυτό ακριβώς επιθυμούν και ζητούν οι πολίτες. Καθιστώντας αυτές τις πληροφορίες εξ ολοκλήρου δημόσιες παρέχεται άμεση πρόσβαση σε εκείνους που διερευνούν τα ίχνη του βρώμικου χρήματος, εντός και εκτός της ΕΕ».

Πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές θα δοθεί σε λειτουργούς της δικαιοσύνης καθώς και σε σχετικούς κυβερνητικούς φορείς. Άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι δημοσιογράφοι της ερευνητικής δημοσιογραφίας καθώς και Μη Κυβερνητικές Ορανώσεις (ΜΚΟ), μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εταιρικά ιδιοκτησιακά δεδομένα, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν έννομο συμφέρον. Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί όλα τα κράτη μέλη, να κάνουν διαθέσιμες αυτές τις πληροφορίες σε όλους τους πολίτες δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα -η οποία περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 17 κράτη μέλη της ΕΕ που μετείχαν στην έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας και της WIN/Gallup International Association- αποτυπώνεται ξεκάθαρα η άποψη και η απαίτηση των πολιτών της.

Συγκεκριμένα, το 88% των πολιτών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση της χώρας μας πρέπει να απαιτεί από τις εταιρίες να δημοσιεύουν τα πραγματικά ονόματα όλων των μετόχων και των ιδιοκτητών τους ενώ παράλληλα, μόλις το 15% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική στην πρόληψη περιστατικών όπου εμπλέκονται διεφθαρμένοι ξένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες.

«Οι πολίτες της χώρας μας εξέφρασαν με σαφήνεια την άποψή τους και το ηχηρό τους αίτημα προς την κυβέρνηση», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος. «Απαιτούν εν ολίγοις, η κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της διαφάνειας. Ζητούν, και μαζί με τους πολίτες και η Διεθνής Διαφάνεια, να χυθεί άπλετο φως στον εταιρικό κόσμο ώστε το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιριών να είναι γνωστό και δημόσια προσβάσιμο, έτσι ώστε να μπει φραγμός στο ξέπλυμα χρήματος».

Η ταυτότητα πολλών προσώπων που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς συχνά αποκρύπτεται μέσω ανώνυμων εταιρικών ομίλων, τραστ και άλλου τύπου επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών που αφορά περισσότερες από 200 μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, στο 70% των περιπτώσεων εμπλέκονται διεφθαρμένοι πολιτικοίοι οποίοι χρησιμοποιούν ανώνυμες εταιρίες και τραστ εταιριών για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Δημόσια χρήματα που ανήκουν στους πολίτες υπεξαιρούνται σε μεγάλη κλίμακα, στερώντας από τους ανθρώπους βασικές και θεμελιώδεις υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας και της εκπαίδευσης.

Το νέο νομικό πλαίσιο αφήνει ενδεχομένως ανοικτά σημαντικά κενά στο ξέπλυμα χρήματος, ιδίως όσον αφορά τα τραστ. Σχετικές πληροφορίες δεν θα δημοσιοποιούνται και τα είδη των τραστ που θα περιλαμβάνονται είναι περιορισμένης εμβέλειας και δράσης, κάτι που επίσης πρέπει να αλλάξει.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν χρονικό το περιθώριο δύο ετών για να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα σε εθνικό επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι θα δημιουργήσουν ένα κεντρικό, δημόσιο μητρώο για τις επιχειρήσεις τους.

Σημείωση προς τους συντάκτες:

1. Σύμφωνα με την έρευνα της Global Financial Integrity, σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια έρεαν παράνομα εντός ή εκτός των αναδυόμενων οικονομιών της ΕΕ το 2011. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανίχνευσης παράνομων κεφαλαίων από την επιβολή του νόμου εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλοί: 1% για έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ενώ το ποσοστό κατάσχεσης υπολογίζεται στο 0,2% (UNODC).

2. Η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην 4η «Οδηγία για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος», η οποία απαιτεί τη δημιουργία κεντρικών μητρώων των δικαιούχων -τα πραγματικά πρόσωπα που έχουν τον απόλυτο έλεγχο- μίας εταιρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Nienke Palstra – EU Policy Officer
Τηλ: +32 2 89 32 457
Email: npalstra@transparency.org

Δείτε αναλυτικά: Αποτελέσματα Έρευνας_2015
Αποτελέσματα από την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας και της WIN/Gallup International Association 1. Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση πρέπει να απαιτεί από τις εταιρίες να δημοσιεύουν τα πραγματικά ονόματα όλων των μετόχων και των ιδιοκτητών τους». 
2. Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική στην πρόληψη περιστατικών όπου διεφθαρμένοι ξένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες ξοδεύουν τα χρήματά τους -που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς- στη χώρα μου».

Οι σκιές, η αδιαφάνεια και η λογοδοσίαΗ σημερινή κυβέρνηση, από τα πρώτα κιόλας βήματά της, κατέδειξε με τις εξαγγελίες της τη σπουδαιότητα που έχει η πάταξη της διαφθοράς για να ξεφύγει επιτέλους ετούτος ο τόπος από πρακτικές και νοοτροπίες που τον κρατούν εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο αδιαφάνειας.

Μάλιστα, ως Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς χαιρετίσαμε την απόφαση του πρωθυπουργού να αναδείξει σε μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα την καταπολέμηση της διαφθοράς με την τοποθέτηση του κ. Π. Νικολούδη ως Υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς. Επικροτήσαμε επίσης δηλώσεις που έκαναν λόγο για «θεσμική θωράκιση της διαφάνειας» αλλά και για επίδειξη «αμείλικτης στάσης σε φαινόμενα διαφθοράς».

Ωστόσο, κάποιες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση και κατέχουν σημαντικές θεσμικές θέσεις μέσα στην κοινωνία μας θολώνουν (εάν δεν ακυρώνουν) τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησαν σε όλους μας ότι επιτέλους, κάτι αλλάζει. Και κυρίως, ότι αλλάζει η νοοτροπία και το ήθος εκείνων που ασκούν εξουσία.

Και φυσικά υπάρχει η νομική διάσταση στα ζητήματα αυτά, αλλά ταυτόχρονα εγείρεται κι η πολλή σοβαρή ηθική διάστασή τους. Γιατί ακόμα κι όταν τα πρόσωπα αποδεικνύεται ότι δεν παρανομούν, ωστόσο ακροβατούν σε μια σκιώδη, γκρίζα ζώνη. Και γιατί η «γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια».

Και γι’ αυτό θέτουμε το ερώτημα: μήπως η διαφάνεια, η κοινωνική λογοδοσία και ο έλεγχος πρέπει να ξεκινούν πρωτίστως από το σπίτι μας;

Αυτό το ερώτημα απευθύνουμε σήμερα στην κυβέρνηση που συμπεριέλαβε τα παραπάνω στις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής της. Γιατί όταν αιωρούνται σκιές και σοβαρά ηθικά διλήμματα πάνω από σημαντικά θεσμικά πρόσωπα του δημόσιου βίου, καθίσταται δύσκολο να άρεις την καχυποψία και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς που την ασκούν. Μήπως είναι πολύ νωρίς για να χαθεί -άδικα- το μεγάλο στοίχημα για την καταπολέμηση της διαφθοράς;