Διεθνές συνέδριο για την «Ανάδυση της Δημοκρατίας»

Διεθνές συνέδριο με τίτλο:«Democracy Rising»–«Η ανάδυση της δημοκρατίας» πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Ιουλίου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Global Center for Advanced Studies και η σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή διανοούμενων, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και πολιτικών από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό και ελληνικό ριζοσπαστικό χώρο.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου είναι οι: Tariq Ali, Μαρία Αριστοδήμου, Bruno Bosteels, Κώστας Δoυζίνας, Jodi Dean, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Στάθης Κουβελάκης, Paul Mason, Μαρία Νικολακάκη, Leo Panitch. Στο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης εκπρόσωποι των Podemos, Die Linke, Sinn Fein, Left Blog, Left Ecology and Freedom.

“ Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό διεθνές συνέδριο, μία μεγάλη και ανοιχτή συζήτηση πάνω στο διακύβευμα της δημοκρατίας. Το συνέδριο φέρνει κοντά θεωρητικούς, πολιτικούς, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, εργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μία προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου, σε αυτήν την πολύ σημαντική πολιτική συγκυρία. Θέλουμε να ανοίξουμε το χώρο και να προωθήσουμε τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της δημοκρατίας, της Ευρώπης, της αριστεράς, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε και την Αθήνα ως τόπο διεξαγωγής. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το εύρος των θεματικών του συνεδρίου και των ομιλητών καθιστούν το συνέδριο ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα των ημερών”, υπογραμμίζει η Μαρία Νικολακάκη Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στα ελληνικά και τα αγγλικά και θα υπάρχει μετάφραση για τις κεντρικές ομιλίες που θα γίνουν στα αγγλικά.

Η είσοδος για το ακροατήριο είναι ελεύθερη.

Μάθετε περισσότερα για το συνέδριο στην σχετική ιστοσελίδα.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ενημερωθείτε για τους ομιλητές του συνεδρίου.

Σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 12:00 το μεσημέρι στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στην αίθουσα Δρακοπούλου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το διεθνές συνέδριο.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

democracy

Κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες από την Πέμπτη στην Αθήνα

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους διανοητές, οικονομολόγους και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται από την Πέμπτη 16 Ιουλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η ανάδυση της Δημοκρατίας: Από τις Εξεγέρσεις στο «Συμβάν». Το Info-war.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών. Διεύθυνση Σόλωνος 57.
Μεταξύ δεκάδων ομιλητών συμμετέχουν ο Ταρίκ Αλί, ο Λέο Πάνιτς, ο Πολ Μέισον, ο Αλάν Μπαντιού, ο Κώστας Δουζίνας, ο Στάθης Κουβελάκης κ.α
Από την ομάδα δημιουργών των ντοκιμαντέρ Debtocracy, Catastroika και Fascism Inc συμμετέχουν ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Αρης Χατζηστεφάνου.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Με το κεντρικό σύνθημα της Μάργκαρετ Θάτσερ «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση», δηλώθηκε ο «πόλεμος» με τον οποίο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συστηματικά διαβρώνουν και υπονομεύουν δημοκρατικούς και δημόσιους θεσμούς για περισσότερο από 30 χρόνια. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατέδειξε πως αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές προετοίμασαν το έδαφος για την άνοδο μιας ολιγαρχικής τάξης που παρέμεινε άθικτη και της οποίας τα 80 κορυφαία μέλη κατέχουν τώρα περισσότερο πλούτο από το ήμισυ του κατώτατου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.
Είναι, επιπλέον, απολύτως σαφές ότι το με τον νεοφιλελευθερισμό επιταχύνθηκαν οι οξείες θεμελιακές ανισότητες και ταυτόχρονα ο κόσμος αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με αδιαμφισβήτητα αντιδημοκρατικές πολιτικές, οι οποίες επιδείνωσαν τη συνολική κατάσταση. Χωρίς καμία εναλλακτική κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2011 άρχισαν να λαμβάνουν χώρα μια σειρά εξεγέρσεων από το κίνημα Occupy Wall Street, στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
Φεμινιστικοί αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό
Χώρος και Κεφαλαίο
Ταξικοί αγώνες στην Λατινική Αμερική
Αγώνες για τα Κοινά
Εγκλεισμός, Καπιταλισμός, Φυλή
Πρεκάριοι και Πρεκαριάτο
Οικοσοσιαλισμός, Παγκόσμια Δικαιοσύνη και Κλιματική Αλλαγή
Μαρξιστικές ιστορίες και θεωρίες
Νεοφιλελευθερισμός και μέτρα λιτότητας
Φιλοσοφία και πολιτικοί αγώνες
Παγκόσμια κρίση χρέους
Καπιταλισμός και Εκπαίδευση
Δημοκρατία και Ακτιβισμός
Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρω- ζώνη
Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη
Νεοφιλελευθερισμός και Παγκοσμιοποίηση
Εργαζόμενοι και Διανόηση
Η ελπίδα της αριστερής διακυβέρνησης
Η άνοδος του «Podemos» στην Ισπανία
Οργάνωση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο
Ανισότητα και Δημοκρατία

Πρώτο διεθνές συνέδριο “Η Ανάδυση της Δημοκρατίας”


Σημαντικοί ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές από όλο το κόσμο θα βρίσκονται στην Αθήνα 16-19 Ιουλίου για το πρώτο διεθνές συνέδριο “Η Ανάδυση της Δημοκρατίας”, που διοργανώνουν το Global Center for Advanced Studies (GCAS) και η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, "στον απόηχο της ιστορικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της ελπίδας που αναδύεται στους λαούς".

Με το κεντρικό σύνθημα της Μάργκαρετ Θάτσερ «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση», δηλώθηκε ο «πόλεμος» με τον οποίο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συστηματικά διαβρώνουν και υπονομεύουν δημοκρατικούς και δημόσιους θεσμούς για περισσότερο από 30 χρόνια. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατέδειξε πως αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές προετοίμασαν το έδαφος για την άνοδο μιας ολιγαρχικής τάξης που παρέμεινε άθικτη και της οποίας τα 80 κορυφαία μέλη κατέχουν τώρα περισσότερο πλούτο από το ήμισυ του κατώτατου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι, επιπλέον, απολύτως σαφές ότι το με τον νεοφιλελευθερισμό επιταχύνθηκαν οι οξείες θεμελιακές ανισότητες και ταυτόχρονα ο κόσμος αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με αδιαμφισβήτητα αντιδημοκρατικές πολιτικές, οι οποίες επιδείνωσαν τη συνολική κατάσταση. Χωρίς καμία εναλλακτική κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2011 άρχισαν να λαμβάνουν χώρα μια σειρά εξεγέρσεων από το κίνημα Occupy Wall Street, στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. 
Η πρόσφατη ιστορική (εκλογική) νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει την ανάγκη να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους και επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ασκούμενων πολιτικών ανά τον κόσμο. Στον απόηχο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την ελπίδα που αναδύεται στον κόσμο, διοργανώνουμε ένα συνέδριο από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές στην γενέτειρα πόλη της δημοκρατίας την Αθήνα, από τη γενέτειρα χώρα της δημοκρατίας την Ελλάδα. Σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή διανοούμενος και ακτιβιστές, να σκεφτούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να προτείνουν εναλλακτικές στρατηγικές για τη δημοκρατία και το μέλλον της.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:Αλαίν Μπαντιού, Πρόεδρος του GCAS, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Αριστείδης Μπαλτάς, Υπoυργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, Aναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος Βουλής, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ΕΚΠΑ.
Κεντρικές ομιλίες: Tariq Ali, Maria Aristodemou, Bruno Bosteels, Jodi Dean, Costas Douzinas, Stathis Kouvelakis, Paul Mason, Maria Nikolakaki, Leo Panitch
Προσκεκλημένοι ομιλητές : Athena Athanasiou, Alex Callinicos, Aris Chatzistefanou, Dimitris Dalakoglou, Creston Davis, Paolo Gerbaudo,Stathis Gourgouris, Sigrid Hackenberg, Dave Hill, Srecko Horvat, Azfar Hussain, Athina Karatzogianni, Kostis Karpozilos, Theodore Koulouris,Claudia Landolfi, Spyros Marketos, John Milios, Rodrigo Guimaraes Nunes, Neni Panourgia, George Pleios,  Julie Resche, Jerome Roos, Gabriel Sakellaridis, Lola Sánchez, Helena Sheehan, Angeliki Spiropoulou, Stavros Stavrides, Igor Stiks, Kenneth Surin, Peter Thompson, Giovanni Tusa, Kees van der Pijl,Leonidas Vatikiotis, Christoforos Vernadakis, Hilary Wainwright, Workers @ Vio.Me και προσκεκλημένοι από το ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS. 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
Φεμινιστικοί αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό
Χώρος και Κεφαλαίο
Ταξικοί αγώνες στην Λατινική Αμερική
Αγώνες για τα Κοινά
Εγκλεισμός, Καπιταλισμός, Φυλή
Πρεκάριοι και Πρεκαριάτο
Οικοσοσιαλισμός, Παγκόσμια Δικαιοσύνη και Κλιματική Αλλαγή
Μαρξιστικές ιστορίες και θεωρίες
Νεοφιλελευθερισμός και μέτρα λιτότητας
Φιλοσοφία και πολιτικοί αγώνες
Παγκόσμια κρίση χρέους
Καπιταλισμός και Εκπαίδευση
Δημοκρατία και Ακτιβισμός
Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρω- ζώνη
Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη
Νεοφιλελευθερισμός και Παγκοσμιοποίηση
Εργαζόμενοι και Διανόηση
Η ελπίδα της αριστερής διακυβέρνησης
Η άνοδος του «Podemos» στην Ισπανία
Οργάνωση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο
Ανισότητα και Δημοκρατία
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Οικονομκών και Πολτικών Επιστημών-Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σόλωνος 57).
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Creston Davis, Μαρία Νικολακάκη, Άγγελος Παλιουδάκης, Bob Drury King, Εύη Ζευγίτη, Steven A. Panageotou Michael D Wassell Salim Nabi 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Alain Badiou, Πρόεδρος του GCAS Azfar Hussain, Αντιπρόεδρος του GCAS Μαρία Νικολακάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του GCAS Creston Davis, Διευθυντής του GCAS, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ΕΚΠΑ.   
Την διοργάνωση υποστηρίζουν: InforWar Productions, RedNotebook, Roar Magazine, Solidarity4All, The Jacobin Magazine, University of Primorska: Institute for Philosophical Studies, E-Dromos,To Periodiko, Institute Nikos Poulantzas, Barikat.GR, Vio.Me, CounterPunch, Truthout, New Politics Magazine, Transform!, AKNY, Change4All, University of Athens, School of Economics & Political Science, The European Magazine

poster_new-01-01